Kostrena

Dani općine Kostrena: Od Barbarine do Lucine

Prosinac u Kostreni uvijek je svečan i lijep jer obilježavamo dane svetica zaštitnica Barbare i Lucije, Dan općine uz sv. Nikolu i običaj sajanja sve do božićnih i novogodišnjih blagdana.

Razloga za dolazak u Kostrenu tijekom prosinca zasigurno neće nedostajati za što će se pobrinuti Turistička zajednica općine Kostrena, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i kostrenske ustanove, udruge, klubovi i ugostitelji.

Retrospektivna izložba radova Ivana Penzeša Nadalova u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji  2. prosinca i svečano paljenje lampica u petak, 3. prosinca, uvest će Kostrenu u posebno razdoblje u godini – period od sv. Barbare do sv. Lucije.

Paljenju lampica prethodit će predstavljanje programa Dana općine i degustacija fritula pripremljenih po recepturi iz redizajniranog izdanja „Tradicionalne kostrenske kuharice“, zanimljiva suvenira u kojem su recepti napisani na kostrenskoj čakavštini i prevedeni na hrvatski i engleski jezik, pa osim što od zaborava čuva tradicionalna kostrenska jela, doprinosi upoznavanju i očuvanju lokalnog narječja.

Sigurni smo kako će posjetitelje oduševiti blagdanski fotokutak u kojem će se moći fotografirati i ponijeti fotkice za uspomenu iz Kostrene. Uz glazbenu podlogu benda Coffee Shop Acoustic, zasjat će lampice na brojnim lokacijama po Kostreni, koja je ove godine odlučila odjenuti novo i drugačije blagdansko ruho.

Lijepa i ukrašena, Kostrena će u subotu, 4. prosinca svetom misom i božićnim koncertom u crkvi sv. Barbare  proslaviti Barbarinu, prvu među kostrenskim zaštitnicima, a dan kasnije 5. prosinca,  na terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Luciji održat će se Mića Mikulna. Program počinje u 14 sati plesnom predstavom skupine Ri DanceČajanka kod Šeširdžije“, koja počinje porukom:

Neka Vas zavojita cesta znatiželje dovede pred otvorena vrata neobičnog, ali toplog doma. Tamo je kišobran stvoren za let, a čarobna prašina obasjava davno izgubljeno blago. Dodirom svjetiljke želja budi se sjenka vječnog djetinjstva koja neustrašivo putuje dalekim prostranstvima. Iz šešira domaćina izlit će se zaustavljeno vrijeme koje ćemo zajedno do zadnje kapi ispiti. Odvažite se ući…Tamo Vas čeka i Vaša šalica čaja“.

Domaćin Šeširdžija i njegov prijatelj Zec u predstavi će ugostiti svoje brojne „crtane“ prijatelje oko šašavog, šarenog stola. Svatko od njih ispričat će svoju čudesnu priču, prisjetiti se neobičnih avantura, uz puno plesa, smijeha i vesele, prepoznatljive Disneyjeve note. I podsjetiti nas, da u hladne zimske dane treba imati toplo srce, a jedna šalica toplog čaja za blagdanskim stolom zajedništva, može ugrijati svaku dušu, posebice onda kada se dijeli s najdražima.

Poruka je to koju i Kostrena šalje sajanjem, činom međusobnog pomaganja u zajednici kojem su se ove godine priključili mnogi. Sajanje je stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetog Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, nekad su kostrenski pomorci sajali po kućama i prikupljali pomoć  za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez hranitelja. Pomorcima su se uvjeti rada, na sreću, promijenili pa se promijenila i svrha sajanja, ali je namjera ostala ista – pružiti pomoć onima kojima je potrebna! Organizatorima kostrenskih manifestacija u sajanju za devetogodišnjeg dječaka iz Kostrene Tina Bešvira, pridružili su se Kanal Ri i Humanitarna udruga Riječko srce kako bi u zajedničkoj akciji osigurali sredstva za kupnju invalidskih pomagala kojima će se Tinu olakšati svakodnevne aktivnosti.

U ponedjeljak 6. prosinca, Kostrena slavi blagdan svetog Nikole te Dan općine, koji će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i tom prilikom uručiti zahvalnice i priznanja najistaknutijim mještanima kao i podjelom poklona najmlađim sumještanima.

Tjedan kasnije, 13. prosinca blagdan je treće kostrenske zaštitnice – sv. Lucije koji se tradicionalno obilježava uz turnir u briškuli i trešeti te podjelu bakalara i svetim misama. Na dan sv. Lucije OŠ Kostrena slavi Dan škole, a ove godine obilježava i 15. godina rada što će proslaviti otvaranjem nove senzorne sobe.

Ove godine obilježava se 100 godina igranja nogometa u Kostreni, a kao najljepši poklon u ovo vrijeme darivanja, nogometni klub Pomorac 1921 dobio je novo pomoćno igralište. Završna konferencija projekta održat će se 11. prosinca 2021. u 10 sati na stadionu Žuknica u Kostreni, neposredno uoči otvaranja 44. memorijalnog nogometnog turnira Egon Polić čiji je početak planiran u 11 sati.

Kroz čitav prosinac kostrenski će ugostitelji nuditi posebnu blagdansku ponudu hrane i pića bez čijih je mirisa i okusa ovaj dio godine nezamisliv, poput kuhanog vina, džina, fritula ili bakalara. Zanimljivim novim dokumentom “Kostrenskom putovnicom”, Turistička zajednica općine Kostrena želi u Kostrenu privući posjetitelje, a kad putovnica bude popunjena, za uspomenu će dobiti dar s potpisom poznatog kostrenskog dizajnera Jurja Zigmana. S njegovim potpisom u Žurkovu će biti postavljen raskošan fotokutak koji je Kostreni sponzorirala INA. Sigurni smo da će mnogi svoj posjet Kostreni poželjeti zaključiti baš na ovoj lokaciji „s potpisom“ i morem kao najljepšom kulisom!