Izbori

Mirela Marunić


Mirela Marunić, kandidatkinja za načelnicu Općine Kostrena: Kostrena može biti najbolja!

Videoporuka mještanima prije drugog kruga izbora

Mirela Marunić funkciju načelnice već je obnašala, a kao motivaciju za novu kandidaturu ističe snažnu podršku ljudi. Kako sama kaže – ponijela ju je ta pozitivna energija i mnogobrojni pozivi i poruke mještana. Za sebe kaže da je osoba koja ne odustaje, sportašica i borac , osoba koja želi da se mještani ponose Kostrenom, vole ju i čuvaju.

Učiniti Kostrenu najboljim mjestom za život

Marunić je članica Unije Kvarnera, političke opcije nastale upravo u Kostreni, koja želi građanima ponuditi drugačije poimanje politike, provoditi poboljšano funkcioniranje i modernizaciju institucija te  predvoditi napredak društva.

Marunić ističe kako joj je važno da ideje koje predstavlja i ono za što se zalaže kao imperativ postavljaju interese naše regije s ciljem razvoja temeljenog na obrazovanju, inovativnom poduzetništvu, sportu i kulturi. – U Uniji Kvarnera želimo značajno podignuti kvalitetu i standard života građana te učiniti našu regiju atraktivnijom za privlačenje talenata i investitora. – ističe Marunić.

Upravo zato, kaže Marunić: – osjećam obavezu završiti započete pozitivne promjene u općini, završiti projekte i zaista učiniti Kostrenu jednim od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj. Lokalni izbori vrlo često se nazivaju i “komunalnim izborima” što znači da su tu projekti koji osiguravaju viši standard života mještana u prednosti nad ideologijom. Dobijem li priliku jamčim da ćemo sve projekte iz našeg Programa realizirati.

Treba ulagati u kapitalne projekte – Mirela Marunić

Kapitalni projekti ključni za razvoj

Najvažniji su, prema mišljenju Mirele Marunić, kapitalni  projekti čija izgradnja traje duže od godine dana i od kojih se očekuje povrat u godinama nakon izgradnje. – Bez njih nema razvoja mjesta i povećanja standarda stanovanja, a vezani su za sve segmente života mjesta: od zdravstva, kulture i sporta do socijale i poduzetništva. Kroz program koalicijske liste Akcije mladih i Unije Kvarnera izgradit ćemo dom za starije, dovršiti groblje Sveta Barbara, završiti gradnju kanalizacijske mreže, izgraditi vatrogasni dom. Kostrenu dijeli magistralna prometnica i za sigurnost naših mještana neophodna je izgradnja rotora Žuknica. Sigurnost prometa treba osigurati i u svim dijelovima Kostrene, a prioritetno na Vrh Martinšćici.”

S obzirom na veliki nedostatak i potrebu za komunalnim vezovima, Marunić ističe kako ju posebno veseli investicija u razvoj lučica pa ukoliko osvoji mandate, utoliko planira odmah krenuti u suradnju  s Lučkom upravom kako bi se uredile Lučica Žurkovo i Lučica Podurinj te na taj način dobilo nekoliko desetaka komunalnih vezova. Uslijedila bi i izgradnja ceste koja povezuje Lučicu Podurinj s obalnim pojasom do Žurkova.

Kandidacijska lista za Općinsko vijeće s nositeljicom M. Marunić

Najbolji uvjeti smještaja za starije osobe i proširenje vrtića

– Sigurna sam da ćemo Kostrenjanima osigurati najbolje uvijete smještaja za starije mještane po socijalno prihvatljivoj cijeni. Do izgradnje doma starijim i nemoćnim osobama hitno treba organizirati dostavu namirnica, gotovih obroka te ostalu potrebnu njegu u vidu programa potpomognutog stanovanja , pogotovo u situaciji pojačane ugroženosti zbog pandemije. Potrebno je smanjiti socijalni cenzus i socijalna  davanja učiniti dostupnijima te tako povećati životni standard najugroženijim mještanima. – kaže Mirela Marunić.

Što se tiče djece, Mirela Marunić ističe kako joj je izgradnja novog vrtića na vrhu prioriteta te smatra kako djeca, ako ne dobiju priliku boravka u vrtiću, zakinuta za pravo da razvijaju svoje sposobnosti, talente i vještine pa koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera u programu ima i besplatan vrtić za svako dijete.

Općina Kostrena  trenutno subvencionira cijenu smještaja djece u vrtić u iznosu od 80% i smatram da je preostali trošak lako proračunski prenamijeniti kako bismo osigurali besplatan vrtić. Djeci u Umagu, Belišću, Vrlici i Obrovcu to je već omogućeno pa ne vidim zašto ne i u Kostreni. – ističe Marunić.

Kad je riječ o osnovnoškolcima tu je i program besplatnog produženog boravka za svu djecu od prvog do trećeg razreda. – Moramo imati na umu da suvremeni način života nameće sve većem broju roditelja potrebu organizirane brige o djetetu nakon završetka redovne nastave. Snažno podržavam tezu da su djeca samo jedna trećina naše populacije, ali i SVA naša budućnost. – zaključuje Marunić.

Kandidatkinja za načelnicu – Mirela Marunić

Protiv pročišćivača u Pavekima i DOK-a 11

Kandidatkinja Unije Kvarnera Mirela Marunić mišljenja je kako postoji još čitav niz projekata iz energetske učinkovitosti koje treba nastaviti poput poticanja energetske učinkovitosti u stambenim objektima, javnim građevinama, industriji i prometu te promicanja učinkovitog grijanja I hlađenja.

Ističe važnost komunalne infrastrukture poput dovršetka kanalizacije na što se veže i nastojanje da se ista spoji na pročišćivače unutar riječke aglomeracije. – Žestoko sam se protivila i protivim se izgradnji pročišćivača na području Paveka jer bi to zbog načina prikupljanja i sušenja mulja, ugrozilo kvalitetu života unutar našeg najvećeg naselja. –

Što se tiče ekologije, koja je u Kostreni vječno prioritetno pitanje, Marunić ističe kako trenutno postoji velika zabrinutost mještana zbog najavljenih promjena unutar Brodogradilišta Viktor Lenac vezanih uz nabavku novog doka. – Protivim se sadašnjoj poziciji Doka 11, a sve odluke po tom pitanju donosit ću isključivo uz suglasnost zainteresirane javnosti i svih mještana Kostrene.

Što se pak modernizacije INA-e tiče, Marunić je mišljenja kako to zahtjeva osobitu pozornost te će inzistirati na visokim ekološkim standardima kako bi se zaštitilo mještane koji žive u neposrednoj blizini i spriječila devastaciju priobalja, plažnog pojasa i lučice.

Općinska uprava kao generator okupljanja poduzetnika

Mirela Marunić smatra kako Kostrena mora jačati poduzetništvo. – Našim mladim poduzetnicima treba omogućiti lakši početak poslovanja i ubrzati razvoj inovativnim mogućnostima poticanja. Općinska uprava treba biti generator okupljanja malih, srednjih i velikih poduzetnika kako bi ih svojim posredovanjem povezala sa znanstveno-istraživačkim i javnim institucijama te regionalnom i državnom upravom. Kad je riječ o turizmu, Marunić kaže kako će se osobito založiti za poticanje programa koji će ubrzati kvalitetan razvoj urbanog turizma u Kostreni.

Napominje kako joj je izrazito važna transparentnost rada općinske uprave te kako je ona jedina načelnica koja je prije donošenja proračuna imala javne tribine na kojima su mještani aktivno učestvovali u njegovom kreiranju. – Razvojem modernih tehnologija još je lakše učiniti vidljivim način upravljanja i nadzor troškova jer općinski proračun čine sredstva koja pripadaju mještanima  Kostrene. –  zaključuje Marunić.

Kostrena može biti najbolja

Kostrena mora ići dalje, Kostrena mora i može biti najbolja. Pozivam vas da podržite listu za vijeće br. 1 Akcija mladih – Unija Kvarnera te listu za načelnika br. 1 – Mirela Marunić. – zaključuje M. Marunić.