Kostrena

1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, kao poticaj državama članicama da starijim osobama osiguraju zadovoljenje svih njihovih potreba i omoguće sudjelovanje u društvu, u skladu s fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Općina Kostrena različitim programima i brojnim nadstandardima želi osigurati što bolje uvjete života svojim mještanima treće životne dobi. Uz financijske potpore osobama slabijeg imovinskog statusa, prigodnim novčanim bonovima Općina nastoji uljepšati božićne i uskršnje blagdane starijim mještanima, a podupire i čitav niz programa kojima im se želi povećati kvaliteta života i provođenje slobodnog vremena.

Dugi niz godina u Kostreni se Međunarodni dan starijih osoba obilježavao druženjem i promoviranjem zdravog načina života. S obzirom da starije osobe imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 te da je i nadalje prisutan velik dnevni broj novih slučajeva zaraze, okupljanje i druženje neće biti organizirano, s nadom da će slijedeća godina donijeti epidemiološki povoljniju situaciju i povratak lijepe tradicije.