KostrenaKultura

11. Rijeka Tattoo Expo ovog vikenda u Kostreni

Danas je otvoreno jedanaesto izdanje riječke tattoo konvencije na kojoj sudjeluje čak 112 tattoo artista iz Hrvatske i regije.

Riječka tattoo konvencija najdugovječnija je na našim prostorima i ujedno prva u Hrvatskoj. U 2021. godini održano je jubilarno deseto izdanje konvencije, a tim je povodom snimljen kratak dokumentarni film autorice Mije Mohorić, ujedno i jedne od organizatorice konvencije. Film će biti prikazan na 11. Rijeka Tattoo Expo danas u 16 sati.

Tattoo natjecanje

Tattoo artisti ove će se godine natjecati u čak 14 kategorija, a bit će podijeljeno ukupno 38 nagrada. Sve tetovaže koje se natječu moraju biti započete i završene na konvenciji, a svakog dana biraju se pobjednici koji se u nedjelju na samom finalu natječu za titulu “Best of Show” kao najprestižniju na konvenciji. Neke od kategorija u kojima će se natjecati su: Best Ornamental, Best Space Theme, Best Realistic black & gray, Best Pirate Theme, Best Neo traditional, Best Realistic color

Unikatne nagrade od keramike za tattoo natjecanje izradili su članovi Udruge za kreativno stvaralaštvo “Vali” Kostrena. Ideja je proizašla iz jednog od prepoznatljivih kostrenskih motiva, morskog konjica.

Zabavni program

Tattoo artisti svake godine sve veću pažnju pridaju uređenju svojih izlagačkih štandova. Tim povodom u petak će se održati i natjecanje za najbolje uređeni tattoo štand, a za svoje favorite moći će glasati i posjetitelji konvencije. U subotu će se održati “Natjecanje za najgoru tetovažu” na koje se može prijaviti bilo tko tko smatra da ima lošu tetovažu, bila ona stara ili nova ali loše izvedena, a vlasnik one najgore po ocjeni stručnog žirija, osvojit će tretman laserskog uklanjanja tetovaže pod pokroviteljstvom GHOST Tattoo & laser removal. U nedjelju će se birati i “Najbolji tattoo flash” odnosno najbolji originalni tattoo dizajn.

Posjetitelji konvencije u nedjelju u 17 sati imat će priliku sudjelovati u zabavnom tattoo kvizu i svojim znanjem pokušati osvojiti vrijedne nagrade. Glavna nagrada za pobjednika kviza je poklon-bon za tetoviranje u vrijednosti od 500 kuna koji poklanja Karma ink tattoo and piercing studio iz Rijeke i dvije ulaznice za 44. Ri Rock festival koje je omogućila Udruga Ri Rock.

Kroz sva tri dana posjetitelji će moći poslušati zanimljive tematske razgovore s gostima iz područja tattoo scene i tetoviranja. Glazbeni dio programa i ove godine prepušten je u ruke ekipi Radio Rože koja je već nekoliko godina sastavni dio konvencije.

Aero i plesni nastupi

Atraktivni aero nastupi na rasporedu su u petak i subotu. U petak će nastupiti skupina Silkuets iz Rijeke s plesnim nastupima na svili, a u subotu iz Zagreba stiže djelić suvremenog cirkusa “Navodnooslobodilački cirkus” koji će pokazati vještine raznolikih zračnih akrobacija, plesa i žongliranja te Gentle Soul kolektiv koji će izvesti performans sa suspenzijama. Za nedjeljno poslijepodne rezervirane su plesne točke Ri Dance skupine.

Izlagači

Uz zabavni program, neizostavno je spomenuti izložbeni na kojem sudjeluju izlagači rukotvorina: nakita, odjeće, modnih dodataka i sl. Posjetitelji će svoje frizure i brade moći prepustiti u ruke muškom frizerskom salonu Wolf ili kosu urediti atraktivnim pletenicama na štandu frizerskog salona Mickey. Tattoo majstori i ljubitelji tetovaža svoju će kolekciju imati priliku upotpuniti na štandu profesionalne tattoo opreme Carantania Tattoo Croatia iz Zagreba.

Akcija doniranja

Kao i svake godine, Rijeka Tattoo Expo donira za potrebite. Ove godine u suradnji s Općinom Kostrena organizira se akcija doniranja za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama “Srce” Rijeka. Udruga okuplja roditelje i članove lokalne zajednice koji rade na poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Sredstva će se prikupljati putem donacijskih kutija koje će biti izložene na nekoliko vidljivih mjesta u prostoru konvencije.

Ulaznice i praktične informacije

Ulaznice za 11. Rijeka Tattoo Expo moći će se kupiti isključivo na ulazu u Sportsku dvoranu Kostrena, po cijeni od 30 kuna (3,98 €)  za petak i nedjelju, 40 kuna (5,31 €)  za subotu ili 60 kuna (7,96 €) za tri dana. Radno vrijeme konvencije je petak i subotu od 12:00 do 22:00 sata, a nedjelja od 12:00 do 20:00 sati. Preporuka posjetiteljima koji su zainteresirani za tetoviranje je da dođu već u petak i to što ranije kako bi sa željenim artistom dogovorili svoj termin u naredna dva dana.