KostrenaKultura

11. Tattoo Expo Rijeka – sve manje taboo expo

Jedanaesta riječka konvencija Tattoo kulture i svega vezanog uz tattoo scenu održana je od 25. do 27. studenoga u Sportskoj dvorani u Kostreni.

Bio je to šesti susret ovog tipa održan u Kostreni, a pohvale pljušte sa svih strana. Uistinu, Kostrena pruža odličan ambijent i dobrodošlicu a organizatori konvencije daju sve od sebe kako bi se svi prisutni osjećali ugodno pa su navedeno prepoznali i brojni majstori ove umjetnosti.

Nisu rijetki oni koji tvrde da im je ovo najdraža tattoo konvencija i veselo se vrte usporedbe s onima koje se održavaju diljem Europe. Naravno, nisu tamo neki Berlin ili London ravni Kostreni, primarno zato što nemaju naše okruženje i savršenu organizaciju, ali ostavimo ih u nadi da će nas jednog dana dostići.

Kratka povijest Tattoo konvencije

Za samu tattoo scenu slobodno se može reći da je proizvod alternativne kulturne scene, ali posljednjih godina ona sve više čini dio naše svakodnevnice. Rijeka i riječka kultura ovome su vjerojatno dali poseban štih s obzirom na otvorenost našeg grada prema novim trendovima i idejama.

Tattoo scena najčešće se veže uz rock i motocikliste. Nije stoga niti čudo da se prvi Tattoo Expo održao na Grobniku u organizaciji udruge Fluminense Riders. Deset tattoo artista sudjelovalo je na, kako će se s vremenom pokazati, prvoj konvenciji onoga što je danas preraslo u najveću i najuspješniju tattoo konvenciju u ovom dijelu Europe. Drugi i treći Tattoo Expo održani su u klubu Palach, svojevrsnoj prijestolnici riječke alternative. Četvrti je održan u prostorima Transadrije, a peti u današnjem Ri-Hubu. Okvirno u istom periodu mijenja se i raste organizacija te konvencija poprima sasvim ozbiljan format i seli se u Kostrenu. Od tada do danas Kostrena je domaćin brojnim tattoo umjetnicima i majstorima koji svoju umjetnost vrlo rado prikazuju upravo tijekom konvencije.

Respektabilan broj umjetnika

Inicijalnih 10 tattoo majstora preraslo je u respektabilnu brojku od više od 110 sudionika odnosno natjecatelja. Na pedesetak booth-ova, ili po domaću „štandova“, najbolji tattoo majstori ove su se godine natjecali u 14 kategorija te je podijeljeno ukupno 38 nagrada. Svi napominju da ih u Kostrenu privlači izvrsna organizacija te ležerna i prijateljska, gotovo obiteljska atmosfera. Uz samo takmičenje i druženje brojni su i popratni zabavni sadržaji. Za razliku od početaka, dostupnost informacija i materijala za rad danas je značajno bolja, a znanje se na našoj konvenciji rado prenosi s jednog artista na drugog. I društveno je prihvaćanje tattoo kulture danas značajno drugačije čemu je nesumnjivo pridonijela upravo riječka tattoo scena i riječki Tattoo Expo.

Mnogi će tattoo umjetnici reći da je tattoo kultura u osnovi način izražavanja, te stil i način života koji se, upravo poput tinte, svakome od njih polako ali sigurno zavukao pod kožu. Ako spomenemo i činjenicu da svaki riječki Tattoo Expo ujedno ima i humanitarni karakter, bez ustručavanja možemo poželjeti  održavanje još velikog broja ovakvih i sličnih manifestacija u Kostreni.