Da se ne pozabiKostrenaKulturaOpćina - prijatelj djece

14. Čakavski susreti održani u punom sjaju

Uz velik broj posjetitelja završili su 14. Čakavski susreti u Kostreni koje organizira Katedra Čakavskog sabora Kostena.

Tri dana programa Čakavskih susreta bili su, kao i prije prisilne trogodišnje pauze, izuzetno dobro posjećeni. Pokazatelj je to da posjetitelji pamte tradiciju i kvalitetan program. Posebno veseli vidjeti toliki broj djece i mladih koji kroz razne programe u svojim vrtićima i školama njeguju čakavštinu.

Čakavski susreti u Kostreni započeli su otvorenjem izložbe starih fotografija kostrenskih obitelji i običaja pod nazivom “Uspomene…” koju se može pogledati u holu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji još danas, 12. svibnja te ponovno od 20. lipnja do 31. srpnja. Idejna začetnica i autorica izložbe, Jasna Suzanić Karninčić, dugogodišnja aktivna članica Katedre, osvrnula se na proces prikupljanja fotografija za ovu posebnu kostrensku izložbu:

Najprvo sam svoje poznate pitala ako su vojni dat i tako je krenulo. Skupil se je jedan veli fundus ča san ih sama ja imela i ča san ih skupila. Ljudi su bili voljni, bilo in je jako drago. Posložili smo to da jedan del budu obiteljske slike, a drugi del tematske – ženidbe, druženja, kulturne aktivnosti.

 

Drugog dana susreta domaćin DV Zlatna ribica ugostio je vrtiće Primorsko-goranske županije u kojima se njeguje čakavština. Nastupila su djeca iz DV Matulji, Matulji; DV Fijolica, Novi Vinodolski; DV Čavlić, Čavle; DV Grobnički tići, Dražice; DV Radost, Crikvenica; DV Viškovo, Viškovo; DV Katarina Frankopan, Krk, podružnica Baška i DV Vladimir Nazor, Kastav.

Simpatični nastupi djece upotpunjeni su kratkim filmom koji na humorističan način govori o prošlim vremenima kada su djeca dane provodila na livadama i igrala se igara koje danas malo tko pamti. Ideju i tekst filma potpisuje kostrenska pjesnikinja Branka Kržik Longin.

Čakavske susrete u Kostreni zatvorila je večer u kojoj je OŠ Kostrena ugostila djecu iz pet osnovnih škola Primorsko-goranske županije: OŠ Brajda, OŠ Hreljin, OŠ Čavle, OŠ Milan Brozović Kastav, OŠ Jelenje-Dražice.