KostrenaKultura

14. Čakavski susreti u Kostreni

Nakon trogodišnje stanke izazvane pandemijom nastavljaju se Čakavski susreti u Kostreni, koji će trajati od 9. do 11. svibnja.

Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji ugostit će od utorka do četvrtka 14. Čakavske susrete u Kostreni. Trodnevni program organizira Katedra Čakavskog sabora Kostena:

  • Utorak, 9. svibnja u 19 sati  –  izložba starih fotografija kostrenskih obitelji i običaja  pod nazivom “Uspomene…”
  • Srijeda, 10. svibnja u 18 sati –  DV Zlatna ribica ugošćuje osam dječjih vrtića iz Primorsko-goranske županije koji njeguju čakavštinu (DV Matulji, Matulji; DV Fijolica, Novi Vinodolski; DV Čavlić, Čavle; DV Grobnički tići, Dražice; DV Radost, Crikvenica; DV Viškovo, Viškovo; DV Katarina Frankopan, Krk, podružnica Baška; DV Vladimir Nazor, Kastav)
  • Četvrtak, 11. svibnja u 18 sati  – OŠ ”Kostrena” domaćin je osnovnim školama Primorsko-goranske županije koje njeguju čakavštinu (OŠ Brajda, OŠ Hreljin, OŠ Čavle, Milan Brozović Kastav, OŠ Jelenje-Dražice).

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Raduje me što se Čakavski susreti u Kostreni vraćaju nakon tri godine pauze. Nadam se da će posjećenost biti kao i svih prethodnih godina. Držali smo se provjerenog koncepta te se nadamo da ćemo zadržati vjernu publiku. Iskoristit ću priliku da se zahvalim OŠ Kostrena i DV Zlatna ribica na dugogodišnjoj suradnji koju nastavljamo i ove godine, poručila je predsjednica Katedre, Vesna Valenčić.

Katedra Čakavskog sabora Kostrene djeluje od 25. srpnja 1997. godine kada je osnivačka skupština održana u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. Time je kostrenska Katedra postala devetnaesta članica krovne udruge Čakavskog sabora Žminj koja objedinjuje dvadeset i četiri katedre, a samim nazivom određen je i osnovni naglasak djelovanja. Djelatnost i poslovi Katedre obuhvaćaju intelektualni rad na promicanju kostrenske čakavštine, povijesti i kulture Kostrene te objavljivanje radova, članaka i književnih ostvarenja na čakavštini, kao i ostalih djela koja doprinose afirmaciji Kostrene.