Kafé

20 godina Wikipedije na hrvatskom jeziku

Wikipedija na hrvatskome jeziku inačica je Wikipedije pisana na hrvatskome jeziku, a počela se objavljivati 16. veljače 2003. godine.

Prvi članak koji je u cijelosti započet na hrvatskojezičnomu izdanju jest članak Hrvatski jezik, a do listopada 2005. godine, hrvatska je Wikipedija prešla 10.000 članaka. Budući da se temelji na volonterskom doprinosu, veseli činjenica da trenutno na hrvatskom izdanju sudjeluje 595 aktivnih suradnika, a ukupno ih se registriralo više od 280 tisuća.

Wikipedija je slobodna mrežna enciklopedija čiji je slogan: “Slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati”.

Od urednika se traži da održavaju određenu razinu neutralnosti, no postoje mnoge nesuglasice po pitanju pouzdanosti i točnosti Wikipedije. Neki uz to navode i da Wikipedija ne može opravdati naziv “enciklopedija” koji za sobom povlači visoki stupanj pouzdanosti i mjerodavnosti koji ona, zbog svoje otvorene uređivačke politike, ne može održati. No sloboda pristupa, učestala ažuriranja, raznolikost i detaljnost te brojne višejezične inačice pretvorile su Wikipediju u rado korišten izvor informacija.

Budući da danas obilježavamo 20 godina Wikipedije na hrvatskom jeziku, pregledajte početnu stranicu i, tko zna, možda se svojim doprinosom možete uključiti u uređivanje.