KaféKnjižnicaKultura

2021. – GODINA ČITANJA: Što čitaš?

Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Čitanje je višestruko složena djelatnost i ne kaže se uzalud: Tko zna čitati, može i zna učiti.

Kultura (ne)čitanja

Čitanje podrazumijeva uspostavljanje logičke i sadržajne veze između riječi i rečenica, aktiviranje osjećaja i asocijacija, uspostavljanje komunikacije s tekstom i stvaranje vlastitog teksta. Čitamo tiskane ili digitalne tekstove, književne, informativne, publicističke, osobne…

Biti okružen knjigama, imati najdražu knjigu i odrastati u obitelji u kojoj se čita, pokazalo se važnim za uspješan razvoj djeteta. Međutim, pojam lektire vrlo rano biva obojen negativnim konotacijama, a u ubrzanom životnom ritmu sve se manje vremena pronalazi za čitanje iz užitka.

Šokantno! Nećete vjerovati što se dogodilo u Kostreni!

Ako vas je naslov zaintrigirao, prisjetite se izreke da je znatiželja ubila mačku. Ovakvi su naslovi na portalima obično samo mamci, tzv. klikbejtovi u kojima se kriju lažne vijesti: neistinite, neaktualne ili nevažne. Njihov je cilj namamiti čitatelje i svaki se klik broji te doprinosi uspješnom reklamiranju dezinformacija.

Četiri koraka do prave vijesti

Prije nego što proširite neku lažnu vijest, kritički pročitajte tekst i utvrdite je li vijest lažna, a to možete učiniti kroz četiri jednostavna koraka:

  • provjeriti izvor – nisu svi portali i mrežne stranice vjerodostojni (npr. Portal nasakostrena.hr ozbiljna je mrežna stranica)
  • provjeriti autora – tekst treba biti potpisan (na našem portalu uvijek su navedeni autori, a ako je riječ o tekstu nastalom u uredništvu, potpisan je inicijalima N. K. u značenju Naša Kostrena)
  • provjeriti datum i sadržaj – katkad se izvlače stare vijesti s ciljem rušenja integriteta koje javne osobe ili podizanja čitanosti i zato je potrebno provjeriti datum objave, a tema vijesti sigurno će biti objavljena i na drugim mjestima
  • provjerite obilježja – vijest treba biti istinita, aktualna i važna za zajednicu.

Čitanje iz užitka – imamo li vremena za taj užitak?

Možda i vi pripadate generaciji koja je nekada recitirala stihove Mažuranićeva spjeva „Smrt Smail-age Čengića“? Prosječan dvadesetogodišnjak danas možda neće znati imenovati pet pjevanja, ali sigurno će znati potražiti informaciju o tome.

Kultura čitanja nije nestala i o tome svjedoče brojni korisnici knjižnica, čitateljski klubovi i plodno izdavaštvo. Digitalno doba donijelo je promjenu paradigme čitanja pa su i tekstovi na portalima sve kraći jer je smanjena i pozornost čitatelja, ali ipak se čita: samo ne onako kako smo navikli. Ako ste unatoč duljini članka i dalje s nama, kliknite na poveznicu i podijelite s nama svoje čitateljske interese.

Čitači e-knjiga sve su popularniji unatoč skepticima

Knjižnica Kostrena odgovara na sve potrebe svojih članova

Tražite li knjigu o uzgoju rododendrona ili Nesbov novi krimić; više volite profinjen stil Mihaele Gašpar ili tzv.  self-help literaturu – ne brinite se, u našoj knjižnici možete pronaći baš sve! Od stručne literature  do prvih slikovnica, onih koje čitamo bebicama te najnovijih hit naslova, Knjižnica Kostrena nudi i e-knjige, filmove i časopise.

Za svakoga ponešto, a za prave ljubitelje čitanja, tu je i Čitalački klub u kojem se mjesečno raspravlja i interpretira odabrano književno djelo. – Činjenica je da čitanje, između ostaloga, pospješuje razumijevanje međuljudske komunikacije te povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. – ističe ravnateljica Knjižnice Kostrena Dragana Vučinić pozivajući mještane da slobodno navrate, potraže knjigu ili savjet knjižničara.

Postoji prava knjiga za svakoga, a mi ćemo vam pomoći da ju pronađete – ravnateljica Knjižnice Kostrena Dragana Vučinić

„Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio.” – rekao je Orhan Pamuk, a mi dobro znamo da onaj tko ne voli čitati samo još nije pronašao pravu knjigu za sebe. Ne odugovlačite, posudite od prijatelja, iz knjižnice ili jednostavno uzmite koju nepročitanu knjigu s police i krenite u avanturu čitanja. Tko zna, možda će baš to djelo promijeniti i vaš život?

 

Jane Austen, “Čudo” i “Sluškinjina priča” – sve hitovi, samo svaki u svoje vrijeme

Godina čitanja – pročitajte nešto “za svoj gušt”