Kultura

235 godina od rođenja lorda Byrona

Lord Byron bio je zločesti dečko svojega doba, pustolov, aristokrat i tajanstveni osamljenik čiji se književni rad smatra jednim od najvažnijih dosega engleskoga romantizma.

George Gordon Byron rođen je prije 235 godina u Londonu, 22. siječnja 1788. godine. Titulu lorda Byrona naslijedio je kad mu je bilo 10 godina, a puniji naziv njegove aristokratske titule glasio je ovako: šesti barun Byron, od Rochdalea, u grofoviji Lancaster. Naime, u Engleskoj se barune automatski oslovljavalo titulom lorda.

Putovanja kao način života i književno nadahnuće

S 18 godina izdaje zbirku Sati dokolice (Hours of Idleness) pod pseudonimom Maloljetnik (A Minor). Knjiga je doživjela oštre kritike tadašnjih kritičara. Godine 1809. postaje član Gornjeg doma i odmah je zapažen njegov nastupni govor u obranu radnika  prosvjednika koji su, nezadovoljni uvjetima rada, protestirali često i samim uništenjem strojeva. Iste godine kao odgovor na loše kritike upućene njegovoj prvoj zbirci Byron piše žestoku satiru Engleski pjesnici i škotski kritičari. Premda hrom, zbog privlačne vanjštine i nesputane osobnosti bio miljenik društva, ali klevete, satire i politički skandali pridonijeli su tomu da domovinu napusti 1816. godine.

Childe Harold’s Pilgrimage, J.M.W. Turner (1823), ulje na platnu

Proputovao je Portugal, Španjolsku, Švicarsku, Italiju, Albaniju, Grčku, Tursku i Bliski istok. Protjeran je iz Italije zbog potpomaganja karbonara, prebacio se u Grčku i tamo je podupirao nacionalni oslobodilački pokret. Godinu dana nakon povratka objavio je dva pjevanja iz poeme Hodočašće Childea Harolda, koja je bila dobro prihvaćeno među čitateljstvom. Slavu je stekao gotovo tijekom noći. Nakon toga posvetio se intenzivno pisanju. Ubrzo se i oženio te postao otac.

Byronova kći Ada Lovelace postala je poznata matematičarka, u modernom svijetu poznata kao prva računalna programerka. Naime, radila je s Charlesom Babbageom, slavnim izumiteljem analitičkog stroja i njezine bilješke o stroju sadrže ono što se danas smatra prvim algoritmom koji je napravljen da bi ga stroj mogao obraditi.

Byron je najistaknutiji engleski romantičar, ujedno i simbol europskog romantizma. Utjecaj njegova pjesništva i života širio se Europom kao novi osjećajni odnos prema stvarnosti, a to su pratile i goleme naklade njegovih djela. U svojim pjesmama i dramama Byron idealizira autentičnost primitivnih, ljepotu netaknute prirode, borbu jakog pojedinca za vlastitu samobitnost nasuprot općim težnjama industrijalizacije i komercijalizacije građanskog društva. U svoje pjesništvo sve više unosi dotad nepoznate elemente izravne strasti, demonskoga i sudbonosnoga, kao i melankolični osjećaj svjetske boli i poraza u sukobu s objektivnim svijetom.

Glavna su Byronova djela epske pjesme Hodočašće Childea Harolda, GusarOpsada KorintaChillonski uznik te spjev Don Juan, koji kritika najviše cijeni i to zbog miješanja romantične sjete s ironičnim odmakom, duhovitošću i britkom satirom. Od drama u stihovima najvažnije su Manfred, Kain (Cain) i Marino Faliero.

Za poznavanje piščeva života osobito su važna njegova pisma i dnevnici, a umro je u dobi od samo 36 godina i to tijekom Grčkog rata za neovisnost. U tom je ratu sudjelovao na strani Grka protiv Osmanskog Carstva. Grci ga smatraju junakom borbe za neovisnost zbog podrške koju im je pružio, a zrela javnost onog vremena ga je, pak, smatrala zločestim dečkom. Njegov život, spoj ljubavničkog i političkog slobodoumlja te odijevanje u istočnjačkom stilu dio je slike byronizma, kako se naziva pesimistički svjetonazor o neuništivosti zla, kult osjećajnosti i individualističke pobune nadahnut junacima iz njegovih spjevova: sumorni, svojeglavi, cinični, ali i muževni, neodoljivo privlačni.

U Albionu (latinski naziv za Englesku) bješe mladić jedan,
Što se vrlinom nikakvom ne krijepi;
Već bančenju je najbučnijem predan,
I vikom sneno uho noći čepi.”

George Gordon Byron, “Hodočašće Childea Harolda”

Byronovo tijelo preneseno je u Englesku i pokopan je u Hucknellu, malom selu blizu Newstead Abbeyja. Njegova polusestra Augusta na grob mu je postavila ploču sa sljedećim natpisom:

Pod ovim lukom
gdje mnogi njegovi preci
i njegova majka počivaju
pokopani
snivaju ostaci
GEORGEA GORDONA NOËLA BYRONA.
lord Byron od Rochdatea
u grofoviji Lancaster
autor hodočašća Childea Harolda
rođen je u Londonu dana
22. siječnja 1788.
umro u Missolughiju u Zapadnoj
Grčkoj dana
19. travnja 1824.
u plemenitom poduhvatu
da ponovo uspostavi put drevnoj slobodi
i proslavi je.
Njegova sestra plemenita
AUGUSTA MARY LEIGH