KostrenaKultura

25 godina Katedre Čakavskog sabora Kostrena

Katedra Čakavskog sabora Kostrena u prepunoj dvorani Narodne čitaonice u Kostreni Svetoj Luciji svečanim i bogatim programom obilježila je svojih prvih 25 godina.

Dani čakavske besede završili su sinoć rođendanskim slavljem na kojem je Katedra oduševila brojnu publiku isječcima iz svojih poznatih predstava te izvrsnim glazbenim nastupima Lada Bartoničeka, Katje Budimčić i ŽVS-a Luštrin uz maestra Andreja Babića. Svojim su nastupima djeca iz DV Zlatna ribica i OŠ Kostrena podržala Katedru i pokazala da nema straha za kostrensku čakavštinu jer se njeguje od malih nogu.

Predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena Vesna Valenčić primila je čestitke brojne publike, a u ime Općine Kostrena čestitao je i načelnik Dražen Vranić poželjevši Katedri jednako uspješnih sljedećih 25 godina.

Osnivačka skupština Katedre održana je 1997. godine u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji i tako je i Kostrena postala dio velike obitelji Čakavskoga sabora iz Žminja. Prvi je predsjednik Katedre bio doc. dr. sc. Vjekoslav Bakašun, a slijedili su Želimir Perović, Anđelka Rasol i sadašnja predsjednica Vesna Valenčić. U tih je 25 godina djelovanja Katedra oplemenila kulturna događanja našeg mjesta njegujući kostrensku čakavštinu, povijest i kulturnu baštinu našeg mjesta. Brojne priredbe, objavljivanje i promocije knjiga, izložbe, stručni i znanstveni skupovi, predstave, pjesničke večeri, koncerti i edukacije promovirali su domaću besedu tijekom svih 25 plodnih godina naše Katedre.

„Život, kultura i povijest Kostrene“

Katedra Čakavskog sabora Kostrena od 2003. godine održava znanstveno-stručni skup „Život, kultura i povijest Kostrene“ čiji su predavači ugledni znanstvenici i stručnjaci. Njihova se izlaganja, istraživanja i zaključci objavljuju u istoimenom zborniku pa je Katedra dosad izdala osam zbornika s vrijednim znanstvenim, stručnim i povijesnim pristupom kulturnoj baštini Kostrene.

Brojna izdanja i manifestacije

Plodna izdavačka djelatnost Katedre rezultirala je mnogim zbirkama pjesama i povijesnim knjigama te kasetama i nosačima zvuka kojima se promiče kultura našega kraja. Od 2008. godine u svibnju se održavaju Čakavski susreti, manifestacija na razini Primorsko-goranske županije koja obuhvaća čakavsko stvaralaštvo u pjesmi, plesu, govornoj riječi, scenskim uprizorenjima te likovnim i keramičkim radovima. Pritom Katedra ostvaruje izvrsnu suradnju s Dječjim vrtićem Zlatna ribica i Osnovnom školom Kostrena. Pjesničke večeri pod sloganom „Pogledaj me va oči i reci ča“ od 2015. g. održavaju se pod imenom „Va stihu i kamik cvate“ održavajući ljepotu dijalektalne poezije kojom se predstavljaju pjesnici i pjesnikinje našega kraja.

Dramska kumpanija

Od 2010. godine u sklopu Katedre djeluje i amaterska kazališna skupina Dramska kumpanija koja poziva sve zainteresirane mještane da im se pridruže. S velikim su uspjehom uprizorili predstave: Kvadri barba Zorana Kompanjeta, Duhi, Bilo jedanput va Kostrene, Oštarica Marijeta, Naša štorija, mjuzikl Kostrena i Lutrija.

Uz dramsku kumpaniju publika se uvijek dobro zabavi

Luštrin

Članice Katedre formirale su 2016. godine ženski vokalni sastav Luštrin, koji njeguje glazbeni izričaj našega kraja i evergreen melodije.  Mnogi su članovi Katedre dobitnici vrijednih priznanja za stručni i kulturni doprinos, a pritom valja spomenuti akademkinju Silvanu Vranić, koja je članica Katedre od osnivačke skupštine 1997. godine, organizatorica znanstveno-stručnih skupova te pokretačica projekta izrade rječnika govora Kostrene, koji je trenutno u izradi.

Nagradna igra Beseda

Katedra je odmah podržala ideju digitalne verzije općinskoga lista, odnosno portala Naša Kostrena (www.nasakostrena.hr) na kojem se svakog tjedna postavlja nova beseda – čakavska riječ koju čitatelji objašnjavaju, a najsretnije igrače Katedra i CKK daruju prigodnim poklonom.

O radu Katedre snimljen je i dokumentarni film Z’ duše beseda redateljice Morane Komljenović, a 2012. godine Katedra Čakavskog sabora Kostrena nagrađena je Godišnjom nagradom Općine Kostrena za izniman doprinos i dostignuća u kulturnom i društvenom životu te razvoju čakavskog dijalekta i stvaralaštva na području Kostrene.