Kafé

25 godina Mense u Hrvatskoj – danas su testiranja u Rijeci

Hrvatska Mensa obilježit će Međunarodni dan inteligencije testiranjima inteligencije u pet hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru.

Povodom Međunarodnog dana inteligencije danas se vrše testiranja koja provode ovlašteni Mensini psiholozi, a rezultat testiranja stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od mjesec dana. Svi koji ostvare rezultat bolji od 98 posto populacije, u vrlo kratkom roku zaprimit će poziv na učlanjenje u hrvatsku Mensu, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja.

Testiranje će biti u prostorijama Saveza udruga mladih Primorsko-goranske županije, u ulici Erazma Barčića 11 u Rijeci danas, 1. listopada, u 11 sati.

Hrvatska Mensa, koja djeluje od 1997. godine, dio je šire zajednice Mense International, koja okuplja više od 140.000 članova diljem svijeta. Osim ugodnih druženja i zanimljivih putovanja, Mensa nudi članovima i niz pogodnosti. Želite li provjeriti funkcionalnost svojih moždanih vijuga, a niste se prijavili na Mensino testiranje, možete pokušati riješiti jedan od internetskih testova na poveznici  Mensa Danske.

Višestruka inteligencija

Pojam inteligencije nije jednoznačan te postoji mnoštvo teorija i definicija koje ga pokušavaju pojasniti. Inteligencija se najčešće definira kao sposobnost uspješnog snalaženja u novim situacijama, a najpoznatija mjera inteligencije je IQ – kvocijent inteligencije.

Neka istraživanja pokazala su da vrhunac svojih sposobnosti ljudski mozak doživljava u 22. godini. Pet godina kasnije već ima poteškoća u brzini reagiranja, racionalizaciji i rješavanju logičkih problema. S pamćenjem je sve u redu do 37. godine, a mozak nema problema u uporabi naučenog do 60. godine.

Međutim, ne treba zaboraviti na emocionalnu te socijalnu inteligenciju koje su od velike važnosti kada je u pitanju uspjeh na privatnom, ali i poslovnom planu. Naime, osobe koje imaju razvijenije vještine “čitanja tuđih emocija” i djelovanja u skladu s njima, brže će napredovati i ostvarivati svoje ciljeve.

Prema teoriji Howarda Gardnera, američkog profesora psihologije s Harvarda, postoje različite vrste neovisnih inteligencija:

  • lingvistička inteligencija – sposobnost primjene bogatog rječnika u govorenju i pisanju
  • logičko-matematička inteligencija – uočavanje logičke strukture te uzročno-posljedičnih veza, sposobnost otkrivanja obrazaca, sposobnost kategorizacije, klasifikacije, zaključivanja, generalizacije, računanja i provjere hipoteza
  • prostorna inteligencija – sposobnost zamjećivanja vidnih i prostornih informacija, mogućnost njihove preobrazbe i oblikovanja te mogućnosti vidnog zamišljanja bez pomoći vanjskih vidnih podražaja
  • glazbena inteligencija – sposobnost obrade glazbenih elemenata: visine tona, ritma i boje tona
  • tjelesno-kinestetička inteligencija – uključuje upotrebu svih ili samo nekih dijelova tijela u rješavanju problema ili oblikovanju proizvoda
  • intrapersonalna inteligencija – sposobnost da razumijemo vlastite osjećaje, prepoznajemo vlastite namjere i motive
  • interpersonalna inteligencija – sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, misli, vjerovanja i namjera
  • naturalistička inteligencija – sposobnost da razlikujemo vrste u prirodi, važna za preživljavanje u prirodi.