KaféKostrenaMore

27. EKO KOSTRENA – još se stignete priključiti akciji

Danas se održava 27. ekološka akcija EKO Kostrena u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena.

Dugogodišnja akcija EKO Kostrena i ove godine ima u najavi više od dvjesto sudionika, od čega će čak osamdesetak ronioca čistiti kostrensko podmorje, dok će ostali volonteri čistiti obalni pojas.

Program akcije:

  • 09.00               Dolazak i prijava učesnika
  • 09.30               Dogovor voditelja i raspored po zonama djelatnosti
  • 10.00               Polazak na akciju i čišćenje te bacanje ekoloških EM kugli za čišćenje mora s platoa ispred Kluba
  • 12.00               Povratak i izvješće, ručak
  • 12.30               Podjela zahvalnica

Budući da je program tek započeo, slobodno se priključite ekološkoj akciji i svojim trudom doprinesite ljepšem, čišćem i ugodnijem okolišu.

Kugle za čišćenje podmorja

Ove se godine u more prvi put bacaju EM bio kugle s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje podmorja za što se pobrinuo Centar kulture Kostrena i INA. Akciji su se priključili i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ koji će u suradnji s KPA Kostrena i tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. prikupiti uzorke i provesti ispitivanje kakvoće mora i morskog sedimenta prije i tri mjeseca nakon akcije.

Tehnologija efektivnih mikroorganizama razvijena je 70-tih godina, a sastoji se od raznih učinkovitih, korisnih i nepatogenih mikroorganizama proizvedenih prirodnim putem, koji nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inženjeringom. Imaju široku primjenu, nemaju negativnih učinaka, a korisni su za biljke, životinje i ljude.

Kugle su za Kostrenu izradile članice Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali, a da se one dobro posuše i dočekaju ovu akciju osigurala je Udruga Bratovštine sv. Nikole.

Nakon održavanja eko akcije čiji je završetak predviđen oko 13 sati, održat će se 1. kolo Kupa Republike Hrvatske natjecanja u plivanju perajama za sve kategorije. Podjela medalja i završnica programa predviđena je za 17 sati u Beach baru Quorum garden.

EKO Kostrenu sufinancira Općina Kostrena, a podršku akciji daju Komunalno društvo Kostrena, Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena, Dezinsekcija d.o.o. i Primorsko – goranska županija.