KostrenaMore

Javni poziv za prikupljanje građe za stalni postav Kuće kostrenskih pomoraca

Centar kulture Kostrena poziva sve mještane Kostrene, Rijeke i okolice da se uključe u posljednju fazu pripreme stalnog postava interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca i ostalih izložbi i događanja koja će biti povezana s bogatom pomoračkom tradicijom Kostrene.

Projektom Kuća kostrenskih pomoraca planira se uređenje zgrade stare škole u Svetoj Barbari u Kostreni te prenamjena iste u Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca. Kuća će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu kroz odgovaranje na pitanja tko je pomorac, kako on živi, koje zvukove čuje, što osjeća i što doživljava, ali i kakav je njegov utjecaj na društvo budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo. Projektom se planira stvoriti kulturno-turistička destinacija u dijelu Kostrene koje je inače manje turistički iskorišteno a sve u svrhu jačanja lokalne zajednice, dužeg zadržavanja turista na ovom području te povećanja ponude u kulturi.

U Kostreni do nedavno nije bilo kuće u kojoj barem jedan član obitelji nije bio vezan uz more, pa imate li predmete, fotografije, razglednice, stare dokumente, crteže, ilustracije, video snimke koje želite podijeliti sa širom javnošću, a koja se odnose na bogat pomorački život Kostrene – javite nam se!

Ne tražimo samo predmete i memorabilije iz daleke prošlosti, bitno nam je vidjeti i pomorce danas te njihov način života, a nadamo se prikupiti što više materijala do kraja mjeseca lipnja ove godine. Istinski vjerujemo da bilo kakav, pa i najmoderniji i najsuvremeniji postav ne može privući i ostaviti traga na posjetiteljima bez one tople, ljudske strane priče koja će kod posjetitelja pobuditi emociju, empatiju, a u konačnici i želju za učenjem i spoznavanjem novih podataka i sudionika ne samo pomoračke tradicije već i cjelokupne Kostrene – navela je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

Centar kulture Kostrena prikuplja na posudbu ili trajno korištenje fizičke uspomene ljudi povezanih s pomorstvom na različite načine.

Javnom pozivu možete se odazvati putem e-mail adrese info@ckk.hr, odnosno pozivom na broj telefona: 091 570 8211.