KnjižnicaKostrena

Ljetno štivo za plažu

Donosimo vam još pet naslova koje vam predlažemo u suradnji s Javnom ustanovom Narodna knjižnica Kostrena. 

Tisja Kljaković Braić: U malu je uša đava

Split osamdesetih još uvijek je podsjećao na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran. U takvoj sredini prepunoj veselja i ludorija, u kojoj nema prave hijerarhije, odrastala je Tisja Kljaković Braić. Malena djevojčica pod zaštitom bake i dide, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom. Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena. Kroz niz zabavnih priča, s mješavinom smijeha i suza pratimo tipično dalmatinsko i mediteransko djetinjstvo prepuno radosti, povjerenja i ljubavi.

Charlotte McConaghy: Posljednji let

Franny Stone oduvijek je znala voljeti, ali ne i ostajati. Ostavljajući za sobom sve osim svoje istraživačke opreme, stiže na Grenland s jednim jedinim ciljem: pratiti zadnje arktičke čigre na svijetu tijekom putovanja koje bi, po svemu sudeći, moglo predstavljati njihovu posljednju migraciju na Antarktiku. Franny uspije nagovoriti ribare da je prime na brod te se s njima otisne na pučinu, daleko od obale i sigurnosti. Međutim, kako se njezina prošlost raspliće – strastvena ljubavna veza, gubitak obitelji, užasan zločin – postaje jasno da ona ne ganja samo ptice. Kad Franny sustignu vlastite mračne tajne, pitanje je koliko će biti spremna riskirati za još jednu priliku za iskupljenje.

Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi

“Tjeskobni ljudi” je luda komedija o talačkoj drami tokom razgledanja stana. Neuspješni pljačkaš banke zaključava se s iritantnim i suviše entuzijastičnim agentom za nekretnine, dvoje umirovljenih ovisnika o IKEA-i, trudnicom, suicidalnom multimilijunašicom, staricom koju ne brine mahanje pištoljem… I prokletim zecom. Na kraju pljačkaš odustaje i pušta taoce, ali kada policija upadne u stan on je… prazan. I tada počinje cirkus. Dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj, svi svjedoci imaju svoju verziju onoga šta se stvarno dogodilo. Kako je pljačkaš uspio pobjeći? Zašto svi besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te dvije gospođe u godinama? I šta je to tako naopako s ljudima ovih dana?

Maud Ankaoua: Dan kada sam naučila voljeti sebe

Uspješna odvjetnica Constance dobila je posao u prestižnom odvjetničkom uredu koji je dugo priželjkivala. No, iako se bliži četrdesetima, osjeća se krhkom i pati od manjka samopouzdanja. Zaljubljena je u Lucasa koji joj je obećao ostaviti suprugu i konačno biti s njom. Nakon što potpiše ugovor za novi posao, Constance otkriva da jedna stavka ugovora nalaže itekako neobičan probni rok tijekom kojeg će doživjeti još neobičnije iskustvo. Primorana je napustiti svoju zonu komfora, ali nasreću, u svemu tome podržavaju je njezini prijatelji. Izazov u koji će se upustiti itekako će uzdrmati njezinu sliku sebe same i ljubavi općenito.

Robert Galbraith: Smrtonosno bijelo

Posjet Billyja, poremećenog mladića koji nahrupi u njegov ured i zatraži pomoć u istraživanju zločina za koji misli da mu je svjedočio kao dijete, duboko uznemiri privatnog istražitelja Cormorana Strikea. Iako je Billy očito psihički bolestan i ne sjeća se mnogih, konkretnih pojedinosti, nešto u njemu i njegovoj priči doima se iskrenim. Ali prije nego što mu Strike uspije postaviti ijedno pitanje, Billy panično pobjegne. Nastojeći dokučiti srž Billyjeve priče, Strike i Robin Ellacott – nekad njegova pomoćnica, a sad partnerica u agenciji – kreću vijugavim putem koji ih vodi kroz sporedne londonske uličice u tajnovito unutarnje svetište Parlamenta i lijepu, ali zlokobnu vlastelinsku kuću u engleskom selu. Tijekom te labirintske istrage, Strikeov život daleko je od jednostavnog: njegova nova slava kao privatnog detektiva znači da više ne može raditi iza kulisa kao nekoć. Osim toga, njegov odnos s bivšom pomoćnicom složeniji je nego ikad – Robin mu je sad neprocjenjiva u poslu, ali njihov privatni odnos je znatno zamršeniji…