BrodoviMore

40 godina od potonuća Dunava

Krajem prosinca 1980. godine nestao je u nevremenu bulker Dunav riječke Jugolinije. Tom je prilikom stradala cijela posada na čelu sa zapovjednikom kap. Srećkom Vukošom iz Kostrene.

Bulker je izgrađen 1973. godine u Cantiere Navale Muggiano u La Speziji kao novogradnja broj 1652 (blizanac Drava izgrađen je kao novogradnja 1974.).  Porinuće je obavljeno 21. veljače 1973. godine. Brod je bio dug 178,6 m, širok 22,90 i visok 13,80 metara te je imao 14 712 BRT, 10 298 NRT i 25 245 tona nosivosti. Pogonio ga je motor C.N.T.R FIAT snage 7 353 kilovata i  brzine od 13,65 čvorova.

Fatalno orkansko nevrijeme

Brod Dunav potonuo je bez traga 28. prosinca 1980. sa svih 32 člana posade u orkanskom tajfunu oko 350 nautičkih milja od japanske luke Yokohama.

Posljednji telex upućen s broda Dunav u Jugoliniju (arhiva kap. Milivoj Šodić)

Stradali su: Srećko Vukoša, Sojko Dundović, Marijan Tavčar, Nikola Peša, Milan Tišma, Goran Vukić, Krunoslav Katnić, Valter Franko, Gojko Novak, Marijo Rukonić, Nenad Marin, Emilio Ban, Petar Stanin, Dane Brkljača, Miroslav Brnelić, Bartol Perušić, Gvido Blažina, Josip Fanjak, Josip Negovetić, Goran Guzobad, Ivan Putnik, Ivica Štefulj, Miljenko Perčinić, Dragan Bakić, Tomislav Juretić, Miroslav Levak, Ilija Pavlinović, Ante Žunić, Smolenski Dužević, Drago Sikirić, Ivan Matak i Branko Obrić.

28. prosinca 1980. kapetan je uspio izvijestiti upravu Jugolinije da zbog oštećenja nastalih u nevremenu brod mora skrenuti s kursa i proslijediti u Yokohamu. U izvješću se spominjao prodor mora u pramčano skladište i lomovi prednjih brodskih dizalica.

Pri onakvim vremenskim uvjetima izgledi za spas broda i posade bili su vrlo mali. 2. siječnja 1981. Jugolinija je objavila da nema komunikaciju s brodom, a 10. siječnja brod i posada službeno su proglašeni nestalim. Dunav je jedan, ako ne i jedini od većih brodova u povijesti hrvatskog brodarstva, koji je nestao bez traga.

U znak sjećanja na posadu broda Dunav u lučici Podurinj u more je spušten vijenac, a u crkvi sv. Barbare služit će se misa zadušnica za nestale pomorce. Obilježavanje sjećanja na ovaj tragični događaj inicijativa je Apostolata mora i Bratovštine sv. Nikole iz Kostrene Sv. Barbare.