KostrenaKultura

5 godina Ženskog vokalnog sastava “Luštrin”

Večer evergreena, primorskih melodija i čakavske besede uz slavljenice Luštrinke i njihove goste kostrenskoj je publici donijela sjaj glazbenog spektakla.

Proslava 5. rođendana Ženskog vokalnog sastava Luštrin u sklopu manifestacije Jesen u Kostreni 9. listopada 2021. godine okupila je glazbene sladokusce u subotu u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.

Pod stručnim vodstvom Luštrin već pet godina aktivno sudjeluje u kulturnom i zabavnom životu Kostrene i zavičaja, a tome svjedoči i predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena Vesna Valenčić, koja je u ime Katedre, pri kojoj djeluje i Luštrin, zahvalila članicama i stručnom voditelju na doprinosu u očuvanju kulture i baštine našega kraja.

Čestitkama se pridružila i ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Valenčić ističući važnost ŽVS-a Luštrin za Kostrenu i primorski kraj: – Ovo je prilika da čestitamo Ženskoj vokalnoj skupini Luštrin na strasti s kojom se posvećuju glazbi te promiču i unapređuju ne samo glazbenu nego i kulturnu prepoznatljivost Primorja i Kostrene.

Večer obasjanu glazbom svojim je interpretativnim čitanjem oplemenila kostrenska pjesnikinja i nekadašnja članica Luštrina Branka Kržik Longin, čija je interpretacija pjesama Moj kapitane, Sidro, Kad misli muče i dr. utkala nježnost i sjetu, nostalgiju za nekim prošlim vremenima, ali i ponos na baštinjene vrijednosti.

U ime slavljenica Željka Egredžija vješto je vodila publiku kroz bogat program te zahvalila svim nekadašnjima članicama: Branki Kržik Longin, Anđelki Rasol, Borki Radović, Nedeljki Medanić, Biserki Baljak, Ljiljani Večerina, Jadranki Papić te maestru Zoranu Badjuku.

Uz stručnog voditelja Andreja Babića Luštrin je rođendan proslavio uz skladbe: Tebi, Kostreno, Reci mi, Kostreno, Ne moren kontra sebe uz solističke izvedbe pjesama Del tebe, Vilo mojaHallelujah.

Budući da se rođendan uvijek slavi uz drage goste i uzvanike, tako su na slavlje u Kostrenu stigli i MPZ Drenova iz Rijeke te KUU Sklad iz Bakra te svojim izvedbama pjesama Neka cijeli ovaj svijet, Djevojko mala, Istarski ples, Šuma, Naranča i dr. oduševili goste i domaćine.

Naše su drage Luštrinke večer završile evergreenima, a pjesmi se pridružila i publika pa je tako u zabavnom i svečarskom tonu završeno slavlje uz prigodne darove: kostrensku tortu i poklon-pakete koje je za zborove osigurala Katedra Čakavskog sabora Kostrena.

Vrhunac slavlja – zajednički nastup zborova