“Girice” iz “Zlatne ribice” napravile pekmez od drenjule
Šestu godinu za redom predškolarci Dječjeg vrtić Zlatna ribica u suradnji s partnerima rade svoj pekmez od kostrenske drenjule.
Uz pjesmu “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može” tijekom jutra se u predškolskoj skupini Girice Dječjeg vrtića Zlatna ribica kuhao pekmez od drenjule.
Vrtićarci su, pod vodstvom odgojiteljice Ani Radolović, pekmez radili uz pomoć vlasnice OPG-a E-KOS Željke Egredžije, Vesne Lukanović iz sekcije za dren udruge “Bez granica” te kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin.
Nakon uvodne “Priče jednog drena”, svi su zasukali rukave, stavili pregače te prionuli na posao. Pekmez su kuhali na tradicionalan način, a za konzervans je korištena jabuka.
Nakon uspješnog kuhanja pekmeza vrtićarci su popili sok od drena koji je nastao od koštica te je tako sav voćni materijal iskorišten.
Za one koji žele znati više
Vrijednost drena i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba o čemu svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.
Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin. Dren se koristi kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:
- bolesti grla
- bolesti bubrega
- slabokrvnosti
- proljeva
- groznice
- rana
- hemeroida
- menstrualnih bolova
- povišenog šećera
- viška vode u organizmu
- oslabljenog imuniteta
- tinitusa
Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri. Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.