KaféZanimljivosti

A la Croate – kravata je svjetski poznat modni dodatak

Brojni su simboli koji Hrvatsku predstavljaju svijetu, a među njima je jedan od najpoznatijih i mali modni dodatak – kravata.

Tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.) hrvatski su vojnici bili sastavni dio velike francuske vojske. Odlučili su se isticati malim modnim detaljem – oko vrata nosili su rubac po čemu su bili prepoznatljivi. Obični vojnici tako su oko vrata stavljali rupce grube tkanine dok su se časnici razlikovali po tome što je njihov bio od tkanine veće kvalitete, najčešće svile.

Detalj hrvatskih vojnika svidio se mladom Luju XIV. te ga je 1646. godine i sam počeo nositi kao sastavni dio svojih modnih kombinacija. Važno je naglasiti da je tada imao tek sedam godina.

S obzirom na veliki utjecaj Luja XIV., tijekom druge polovice 17. stoljeća pariški plemićki krugovi počinju preuzimati rubac u svoj modni izričaj. Nazivaju ga „a la Croate“, što bi značilo „na hrvatski način“, a od tuda dolazi korijen riječi hrvatskog izuma – cravate.

U Hrvatskoj je 18. listopada 2003. godine Academia Cravatica provela jedan od najznačajnijih projekata popularizacije kravate – Kravata oko Arene. Profesor Marijan Bušić osmislio je instalaciju ogromne kravate crvene boje oko pulske Arene koji je vidjelo više od milijardu ljudi diljem svijeta. Poruka instalacije jest povezivanje prošlosti i budućnosti.

Academica Cravatica utemeljena je 1997. godine s ciljem promicanja kravate kao dijela hrvatske i europske kulturne baštine.

Pet godina kasnije, 2008. godine, Hrvatski sabor donosi odluku kojom se 18. listopada proglašava Danom kravate. Obilježavanjem Dana kravate nastoji se promovirati hrvatske, ali i europske vrijednosti u svijetu.