Putoholičari

Advent u Trevisu

Ove godine odlazak na još jedan mirniji Advent bio je pun pogodak. Provela sam dan u Trevisu u pokrajini Veneto u Italiji. Treviso je mala Venecija kako joj tepaju jer kroz grad prolaze dvije rijeke, Sile i Botteniga s nekoliko vodenih kanala.

Za razliku od prenapučene Venecije s brojnim turistima, ovdje je bilo mnogo mirnije. Preko dana nismo vidjeli previše ljudi, tek predvečer se osjetilo kako pristižu, pune se ulice, pale se božićne lampice, nastaje prava čarolija Božića.

Grad okružuju zidine iz mletačkog doba, to je grad bogate povijesti i kulturne baštine. Na samom ulazu u grad prvo što smo vidjeli je tvrđava San Paolo iz 16. stoljeća uz rijeku Sile. Slijedila je lagana šetnja kroz grad i obilazak ponekih štandova s rukotvorinama, bez onog nekog šušura koji vlada na našim trgovima. Posebno lijepo je bilo kad smo prolazili uz kanal Buranelli kad su se upalile božićne lampice, a na jednom od mostića je krenula glazba uživo, božićne tematike, naravno. Bio je to savršen trenutak, na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Nažalost, nismo imali previše vremena za ostati i poslušati glazbu, nego smo nastavili obilazak grada, uživali u toplim napicima, makar nije bilo prehladno, za razliku od prošlogodišnjeg Adventa u Katschbergu, ovaj je bio puno topliji što se vremenskih uvjeta tiče.

Treviso je navodno rodno mjesto tiramisua pa tako prvi recept za ovaj kolač potječe iz Trevisa, a prosecco se proizvodi  u brdima izvan grada. Također, Benetton je smješten baš u ovom gradu. Zgrade su ciglane, stari dio grada popločen kamenom, posebno lijepi su balkoni i ukrašeni prozori uz kanale koji daju onaj talijanski šarm cjelokupnom dojmu. Povijesna jezgra je prepuna šarmantnih ulica, trgova, zgrada i tu se nalaze brojne crkve i katedrale. Glavni trg je Piazza dei Signori na kojem se nalazio vrtuljak za djecu. Kako je padala večer tako se i broj ljudi na trgu povećavao, kao i u okolnim ulicama.

Jedan dan definitivno nije dovoljan za obići sve znamenitosti u gradu, a mi se nismo ni trudili previše jer smo odlučili lagano i opušteno uživati u trenutku, sjesti te pojesti i popiti nešto. Za detaljniji obilazak ovog šarmantnog grada stavljam ga na listu mjesta kojima se želim vratiti u neko drugo doba godine kako bih ga bolje istražila, a smatrat ću da je ovo bio samo uvod.