Autohtone vrste voćaka u Kostreni – breskve vinogradarke
Slatka i sočna, breskva vinogradarka voli niknuti iz koštice.
Naše malo gospodarstvo već desetljećima uzgaja staru autohtonu vrstu breskve vinogradarke, čiji je plod posebnog, vrlo profinjenog okusa. Ova vrsta breskve najviše voli kada nikne iz koštice i to na mjestu gdje je ona „odlučila“, a što se tiče orezivanja , isto je kao i kod drugih vrsta. Slatka je, sočna, a dozrijeva krajem srpnja i tijekom kolovoza.
Karakteristika je vinogradarke bogata rodnost, ali ako ostavimo sve plodove, oni će biti mali pa tijekom razvoja valja odstraniti dio plodova kako bi preostali bili krupniji.
Lijek za organizam
Breskava je lijek za organizam, štiti vid, pomlađuje i pomaže organizmu izbaciti toksine, izvrstan je izvor antioksidanata koji pobjeđuju utjecaj slobodnih radikala na naš organizam i tako ga štiti od raznih oboljenja.
Niske je energetske vrijednosti i jako je dobra preporuka za dijabetičare. Najzdravija je svježa, no naše nepce osjetit će posebnu teksturu pekmeza od breskve, a izvrsna je i u pitama ili raznim drugim kolačima.
Prva berba kostrenskih bresaka početkom lipnja: