KostrenaPutoholičari

Bajkoviti izleti, 2. dio

Nastavljamo s prijedlogom čarobnih destinacija za jednodnevne izlete iz Kostrene.

Vražji prolaz i Zeleni vir

Vražji prolaz i Zeleni vir nalaze se u blizini Skrada u Gorskom kotaru i zaštićeno je područje – značajni krajobraz. Automobilom se može doći do parkirališta kod Planinarskog doma Zeleni vir, a zatim pješice obići ovo posebno mjesto koje obiluje šumom i vodom. Prilikom posjete Zelenom viru najupečatljiviji je slap koji pršti sa stijene i pada direktno ispred špilje, u kojoj se nalazi jezerce smaragdne boje i podzemni izvor Zeleni vir.

Kanjon Vražji prolaz dugačak je oko 800 metara i na kraju šetnice dođe se  do špilje Muževa hiša u kojoj se nalazi jezerce. Kroz kanjon treba biti oprezan zbog vlažnosti područja, također dobrodošla je kvalitetnija obuća iako poznajem osobu koja je tuda prošla i u balerinkama, ali ne preporučujem ako niste veoma spretni i sretni.

Cijena ulaznice je 25 kn i izletište je otvoreno od 17. travnja 2021. godine.

Mala i Vela Luka, Krk

Do Vele i Male Luke ako ne idete brodićem, najjednostavnije, a ujedno i najteže doći pješice. Zahtijeva određenu fizičku kondiciju, ali ono što ćete vidjeti, vrijedi svake kapljice znoja. Potrebno se naoružati s dovoljno tekućine u koje god doba godine da idete jer kameniti krški reljef ne prašta.

Put kreće iz Baške od kampa Bunculuka i tu također imate izbor želite li težim putem preko kanjona Vrženica ili se dignuti iznad kampa stazom. Ova je staza meni jedna od najdražih kojima sam prošla preko kanjona Vrženica; posebna je, teška, a pogled na plažu Vela luka je predivan. S obzirom na krški teren bez hlada preporuka je ipak da se ide u hladnijim mjesecima ovim putem. A ljeti, ljeti slobodno s barkom, tko može, kupanje na posebnom mjestu…

 

Uvala Zavratnica

Uvala Zavratnica je, kako mnogi kažu, a ja bih se definitivno složila, jedna od najljepših uvala u Lijepoj Našoj. Nalazi se kod Jablanca, cca 100 km od Kostrene, dakle automobilom vam treba otprilike 1,30 h lijepe vožnje Jadranskom magistralom.

Uvala Zavratnica sastavni je dio Parka prirode Velebit i zaštićeni krajolik. Do nje se stigne laganom šetnicom iz Jablanca. Najljepši je pogled, ujedno i besplatan, s vidikovca do kojeg vode putokazi nakon što se skrene s magistrale. Ljetos dok je bura puhala na sve strane svratili smo do Zavratnice i bacili jedno kupanje, za divno čudo, more nije bilo hladno niti je tamo puhalo kao npr. u Jablancu. Imali smo sreće. Neki idući plan jest posjetiti ponovno vidikovac i s njega se spustiti stazom pješice do uvale.

Ulaznica je 30 kn od 1. ožujka do 31. listopada.

Putem ne bi bilo loše svratiti i u malo mjestašce Lukovo podno Velebita gdje je najtoplije more na tom području podno Velebita. Tu ćete pronaći mir i tišinu kao nigdje drugdje. Vrijedi odvojiti sat vremena i spustiti se cesticom do mora jer to su ona mjesta koja oduzimaju dah.

 

Premužićeva staza, Velebit

O Premužićevoj stazi je toliko toga rečeno i napisano,  ne znam kako bih to opisala, a da ne nalikuje već nečemu napisanome. Staza je dugačka ukupno 57 kilometara, izgrađena od 1930. do 1933. godine, a njen najljepši dio prolazi u dužini 16 km kroz NP Velebit i to je ujedno i najljepši dio staze koji se prohoda u jednom danu.  Ime je dobila po svojem projektantu, šumarskom inženjeru Anti Premužiću i građena je tehnikom suhozidne gradnje.

Stazu može proći svatko tko za to ima imalo volje, ne treba neka posebna kondicija. Tko nije u mogućnosti proći dionicu od Zavižana do Alana, budući da je individualno teško organizirati prijevoz jer krećete s jedne točke do druge, onda se ljudi često odluče za šetnju pola staze prvog dijela tako što dođu do Rossijeve kolibe i vrate se natrag do Zavižana. Zato je najbolji izbor neki organizirani izlet s planinarskim društvima ili turističkim agencijama.