Kostrena

Barbarina obilježena cjelodnevnim aktivnostima

Dočekom hodočasnika, misama, utrkom Zimske lige i otvorenjem izložbe slika obilježen je dan sv. Barbare, jedne od triju zaštitnika našeg mjesta.

Barbarina se obilježila 4. prosinca 24. zavjetnim hodočašćem pomoraca u Svetište sv. Nikole u Kraljevicu. Brodovi su u jutarnjim satima isplovili iz Rijeke, a u povratku se hodočasnici tradicionalno zaustave u Bakru i Kostreni gdje im je i ove godine organiziran doček.

Na 3. kolu 19. Zimske lige Igor Malešević u kišnoj Kostreni skupilo se 112 trkačica i trkača. U čast svetica zaštitnica i župa Kostrene profesionalni trkači i rekreativci trčali su ruta od 6 km pod nazivom “Od Sv. Barbare do Sv. Lucije”. Na izmijenjenoj stazi duljine 5 km najbrži je bio Josip Meštrić s vremenom 17:10, ispred Igora Horvata (17:17) i Pavla Kruljca (17:39). Među trkačicama najbrža je bila Marina Juranić (20:37), drugo vrijeme ostvarila je Veronika Erlić (22:16), a treće Darija Bostjančić (22:53).

Sveta Barbara jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama, zaštitnica rudara, vatrogasaca, ratara, arhitekata, matematičara, zatvorenika, talioničara i topnika, a njezin se zagovor često traži za dobru i blaženu smrt. Živjela je u drugoj polovici 3. stoljeća i život je izgubila jer se nije htjela odreći kršćanstva.

Misa u crkvi sv. Barbare

Nakon večernje mise u crkvi sv. Barbare svečano je otvorena i izložba Likovne udruge “Veli pinel”. Uz vodstvo akademskog slikara Edija Gustina, članovi Velog pinela krajem godine  već tradicionalno zainteresiranoj javnosti otkrivaju djeliće svojeg godišnjeg kreativnoga rada. Izložba je postavljena u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji.

Veli pinel – predivnom izložbom slika označili kraj 2022. godine

Izložba je prodajna pa se u katalogu, dostupnom u Narodnoj čitaonici, nalaze se kontakti autora

S blagdanom sv. Barbare povezan je običaj sijanja pšenice: stavlja se pšenica u tanjuriće, a kad proklija i zazeleni se, postaje božićni ukras u kućama i crkvama. Osim na Barbarinu, u Kostreni se pšenica sije i na Lucinu (13. prosinca). Vjeruje se da će godina, koja dolazi, biti uspješna onoliko koliko je bogato izrasla pšenica.