KaféKostrena

Besede u ožujku nisu bile lagane

U ožujku su zadane besede donijele i nekoliko pogrešnih odgovora, a najviše je sreće imala Marija Šarić.

Čestitamo dobitnici, gđi Mariji Šarić, koju će kontaktirati uredništvo Naše Kostrene. Poklon za gđu Šarić osigurala je Katedra Čakavskog sabora Kostrena.

Dug je bio ožujak i objašnjavalo se značenje riječi: intrada, bruful, laštra, biša, gumno i bonkulović. Naši su igrači dobro objašnjavali, ali stiglo je i nekoliko pogrešnih odgovora.

Uredništvo je odabralo i nekoliko najsimpatičnijih objašnjenja zadanih riječi
  • Bonkulović sam ja. Ne samo da znam što je dobro za pojest, nego prvenstveno znam i spremati razne delicije, znam gdje ih nabaviti, znam u kojoj gostioni ih pojesti, a najviše moji bonkulovićki pokreti tijela i izrazi lica govore kada slatko i sa guštom jedem razne delicije. Svaka čast na izabranoj riječi! Idem kod mesara kupit teleći obraz pa ću ga spremit u crnom vinu… Još jedan razlog za gušt :))))
  • bonkulović – kada se za nekoga kaže da je “fina rit”, odnosno da je osoba koja zna što je dobro i fino
  • Gumno je mjesto gdje se vršilo ili mlatilo žito, na otvorenom prostoru, okruglog ili pravokutnog oblika. Često popločeno kamenim pločama i ograđeno kamenim zidićem koristilo se i kao okupljalište mještana. Tu su se družili, zabavljali, a djeca igrala.
  • gumno – E kad je to bilo??? Sad se više ni ne nahajaju aš su doma za vražjim mobitelima. Blažena ona vremena, a ne znam ima li uopće još koje gumno u Kostreni kad se dosta toga izgradilo. Uglavnom, gumno je jedan ravni plac koji je služio za pljevljenje žita. Predlažem prenamjenu nekog manjeg igrališta ili parkinga u gumno
  • bruful – Uuuu dobra, ali gadna riječ. Prišt u bilo kojem obliku je ružan i gadan, nazivao se on aknom ili bubuljicom. Toliko za ovaj tjedan jer ne volim prišteve. Ala boh.

Drago nam je što nas čitate, pratite i igrate “Besedu” jer s Vama i objašnjenjima koje nam dajete, budimo sjećanja na neka prošla, ali draga vremena.