InformacijeMladi

Besplatan program za osposobljavanje mladih osoba – Projekt RADAя

Riječ je o besplatnom programu reintegracije na tržište rada 40 neaktivnih mladih osoba u NEET statusu s područja Primorsko-goranske županije kroz osposobljavanje za radnike na visinskim radovima, voditelje brodica B i C kategorije, administratore u sportskim organizacijama i asistente na EU projektima.

Nezaposlenost mladih već je duži niz godina jedan od gorućih problema kako u  Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji, a u posljednje vrijeme kao velik problem prepoznata je i neaktivnost mladih na tržištu rada. Zbog toga je i osmišljen naziv NEET (eng. not in education, eployment or training) koji se odnosi na mlade od 15 do 29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i pri tome nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Problem neaktivnosti mladih na tržištu rada aktualan je i u našoj županiji, stoga je Centar tehničke kulture Rijeka zajedno s partnerima osmislio besplatni šestomjesečni program reintegracije na tržište rada kroz tri programa: program podrške, program aktivacije i program obrazovanja.

Korisnici će kroz projekt RADAя dobiti priliku za razvoj digitalnih i jezičnih vještina i stjecanje međunarodno priznatih diploma te se osposobiti za jedno ili više aktualnih zanimanja – radnika na visinskim radovima, voditelja brodice B i C kategorije, administratora u sportskim organizacijama ili asistenta na EU projektima. Iskustvo potrebno za bavljenje ovim zanimanjima korisnici će steći kroz volonterski angažman u sportskim organizacijama i udrugama s područja tehničke kulture.

Tijekom reintegracije, mentori će korisnicima na raspolaganje staviti svoja znanja i vještine vezane za proces (samo)zapošljavanja kako bi im olakšali donošenje odluka vezane za odabir budućeg zanimanja.

Prijave za projekt RADAя otvorene su do 13. listopada 2021., a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem prijavnice na Internet stranici CTK Rijeka. (https://www.ctk-rijeka.hr/hr/prijavi-se-na-projekt-radar)

Za više informacija o projektu slobodno nam se obratite na mail mmrak@ctk-rijeka.hr ili pozivom na broj 051/320-280.

Projekt RADAя provode: Centar tehničke kulture Rijeka (korisnik), Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Rijeka, Visoka poslovna škola PAR, Jedriličarski klub Maxi i Sportsko penjački klub Tuhobić.