Kostrena

Blagdan svete Barbare – prve među kostrenskim zaštitnicama

Danas je Barbarina – blagdan sv. Barbare, prve među kostrenskim zaštitnicima.

Svete mise u crkvi sv. Barbare služit će se u 10 i u 18 sati. Nakon večernje mise druženje će se nastaviti na natrkivenoj terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari uz nastup Lucije Stipanović, a da bi atmosfera bila još toplija, organizatori su pripremili topli čaj, kuhano vino i fritule.

Dolazak u Sv. Barbaru prilika je i da razgledate Kuću kostrenskih pomoraca koja će na Barbarinu biti otvorena od 17 do 20 sati.

Sveta Barbara jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama; zaštitnica je rudara, vatrogasaca, ratara, arhitekata, matematičara, zatvorenika, talioničara i topnika, a njezin se zagovor često traži za dobru i blaženu smrt. Živjela je u drugoj polovici 3. stoljeća i život je izgubila jer se nije htjela odreći kršćanstva.

S blagdanom sv. Barbare povezan je običaj sijanja pšenice: stavlja se pšenica u tanjuriće, a kad proklija i zazeleni se, postaje božićni ukras u kućama i crkvama. Osim na Barbarinu, u Kostreni se pšenica sije i na Lucinu (13. prosinca). Vjeruje se da će godina koja dolazi, biti uspješna onoliko koliko je bogato izrasla pšenica.

Svim mještanima Kostrene čestitamo Barbarinu, a svim Barbarama čestitamo imendan!