KostrenaZanimljivosti

Blagdan svete Lucije

Blagdan sv. Lucije, treće kostrenske zaštitnice slavi se 13. prosinca. Svim Lucijama, Lucijanima, Jasnama i Svjetlanama čestitamo imendan, a svim mještanima i prijateljima Kostrene čestitamo Lucinu!

Sveta Lucija mučenica je iz 4. stoljeća, danas se smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih osoba, pisaca, trgovaca, lađara, staklara, krojača i dr. U Kostreni se tradicionalno Lucina dočekuje čistom kućom i slatkim kruhom ili pogačom, orehnjačom ili makovnjačom. Djevojke su crkvu ukrašavale cvijećem, a mežnjar (zvonar) bi se uspeo među zvona i klatnima izvodio posebnu melodiju, toliko lijepu da su Kostrenjani dolazili ranije kako bi uživali u kampananju.

Crkva sv. Lucije u Kostreni

Lucina se u Kostreni obilježava već tradicionalnim programom. Dan uoči, Župa sv. Lucije organizira program Sv. Luciji u čast u Narodnoj čitaonici, a na sam blagdan uz svete mise, pored crkve se održava samanj, u Narodnoj čitaonici dijeli se bakalar na gulaš i održavaju turniri u briškuli i trešeti.

Program Lucine

  • 9:30 -12:00 Samanj ispred crkve sv. Lucije
  • 10:00 Misa / crkva. sv. Lucije / Kostrena Sv. Lucija
  • 11:00 -13:00 Bakalar na gulaš za Lucinu / Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji
  • 14:00 Otvorenje STEM učionice i obilježavanje Dana škole / OŠ Kostrena
  • 14:00 Turnir u briškuli i trešeti / Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji- prijave uoči turnira na balkonu Narodne čitaonice u 13:30
  • 18:00 Misa / crkva sv. Lucije / Kostrena Sv. Lucija

Običaji i vjerovanja

Ako već niste, svakako na Lucinu posijte pšenicu. Kaže se da pšenica simbolizira život pa će onaj, čija će pšenica biti gušća i zelena, imati plodniju i uspješniju godinu.

Zapišite i kakvo će vrijeme biti od Lucine do Badnjaka jer stari običaju kažu da svaki od tih 12 dana predstavlja mjesec u nadolazećoj godini pa će slijed vremenskih prilika označiti kakvo će vrijeme biti kroz mjesece u slijedećoj godini.