KostrenaZanimljivosti

Blagdan svete Lucije

13. prosinca slavi se blagdan sv. Lucije, treće zaštitnice Kostrene, nakon sv. Barbare i sv. Nikole.

Sveta Lucija mučenica je iz 4. stoljeća, danas se smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih osoba, pisaca, trgovaca, lađara, staklara, krojača i dr. U Kostreni se tradicionalno Lucina dočekuje čistom kućom i slatkim kruhom ili pogačom, orehnjačom ili makovnjačom. Djevojke su crkvu ukrašavale cvijećem, a mežnjar (zvonar) bi se uspeo među zvona i klatnima izvodio posebnu melodiju, toliko lijepu da su Kostrenjani dolazili ranije kako bi uživali u kampananju.

Crkva sv. Lucije u Kostreni

Ako već niste, svakako na Lucinu posijte pšenicu. Kaže se da pšenica simbolizira život pa će onaj, čija će pšenica biti gušća i zelena, imati plodniju i uspješniju godinu. Ove se godine neće održati tradicionalni samanj (sajam), ali zato možete nastaviti sajati i za Lucinu napraviti dobro djelo

Zapišite kakvo će vrijeme biti od Lucine do Badnjaka jer stari običaju kažu da svaki od tih 12 dana  predstavlja mjesec u nadolazećoj godini te da će slijed vremenskih prilika tih dana biti jednak tijekom sljedećih 12 godina. 

Svim Lucijama, Lucijanima, Jasnama i Svjetlanama čestitamo imendan, a svim mještanima i prijateljima Kostrene čestitamo blagdan sv. Lucije!