KostrenaOpćina - prijatelj djece

Blagdan svetog Nikole – zašitnika pomoraca i Kostrene

Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, djece i obitelji, siromaha, putnika i naše Kostrene. Uz njegov blagdan vezuje se tradicija darivanja. Diljem svijeta djeca svoje ulaštene čizmice ili čarape ostavljaju na prozoru.

Osobito svečano je danas u našoj Kostreni čiji je sv. Nikola zaštinik i koja će njegov blagdan obilježiti brojnim događanjima. Svim Kostrenkama i Kostrenjanima, svim našim pomorcima i posebno svoj dječici, čestitamo blagdan svetog Nikole, a svim Nikolinama i Nikolama imendan!

Program:

10:00 Doček sv. Nikole/ Vela riva, Žurkovo / OŠ Kostrena / DV Zlatna ribica
13:00 Spuštanje vijenca u more u spomen na brod Igrane / polazak brodom iz Riječke luke
14:30 Polaganje vijenaca / Sv. Lucija / Podurinj / Sv. Barbara
18:00 Misa za pomorce i njihove obitelji / Crkva sv. Barbare / Sv. Barbara
19:30 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena / Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji

Tko je bio sveti Nikola?

Sveti Nikola je jedan od najpopularnijih svetaca u katoličkoj crkvi. Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Iako je nasljedio obiteljsko bogatstvo, ostao je skroman. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu. Umro je 6. prosinca 327. godine i pokopan u Miri gdje se i danas nalazi sarkofag u kojem je bilo položeno njegovo tijelo, ali je zbog turskih osvajanja tijelo kasnije preneseno u Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Njegov blagdan slavi se 6. prosinca, a posebno mu se raduju djeca čiji je zaštitnik. Osim djece, Nikola je zaštitnik pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih mjesta i gradova širom svijeta.

Kako je nastao običaj darivanja i zašto baš u čizmicama i čarapama?

Jedna od priča vezanih u sv. Nikolu kaže kako je u blizini Nikoline roditeljske kuće živio je čovjek koji je izgubio sav imetak. Imao je tri kćeri, ali ih bez miraza nije mogao udati, pa je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću. One su molile za spas svoje časti i poštenja. Kada je doznao za tu odluku oca Nikola je uzeo vrećicu i napunio je dukatima i potajno ubacio  kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Za najmlađu kćer Nikola je odlučio zlatnike spustiti kroz dimnjak, a kako su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih.

Druga priča govori o djeci su živjela u selu na rubu šume i koja nisu imala igračaka, ani obuće, izuzev jednog para čizmica koji su brižno čistila i ostavljala na prozoru u koje bi Nikola kada bi navečer prolazio ubacio drvenu igračku koju je bi sam izradio.

Zbog niza doborčinstava koja mu se pripisuju, postao je zaštitnik siromašnih, a tradicija darivanja i pomaganja njemu u spomen, raširila se po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, s različitim tumačenjima i nazivima. Tako je u Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, a u Poljskoj Mikula.