KaféKostrena

Bolje od jorgovana diši panceta – izvučen dobitnik prosinačke Besede

Godina je započela i završila s njim – naš vjeran igrač Jerko dobitnik je posljednje mjesečne Besede u 2021. godini.

Nema te besede koju Jerko nije odigrao u 2021. godini – doduše, za pobožicu je rekao: Nisam se nikada susreo s tom riječi pa ću pretpostaviti iz konteksta da pobožica znači – brižna, sirota.  I u prosincu nas je nasmijavao svojim rješenjima:

REGAL
Djeca se najviše vesele kada dobiju poklon pogotovo sad za Božić, ali i nas odrasle veseli kada ga dobijemo. Najbolji regal je kad je u njemu nešto za pojest ili popit. Živjeli pokloni!

Na zadanu besedu podišet uz audiozapis: Kako lipo diše ovi jorgovani, podiši ih malo!  Jerko piše: Još bolje diše panceta i pršut. Kad pomirišem dobro spremljenu hranu, odmah po mirisu znam da je ukusna. Živio nos i osjetilo njuha!

Jerka će razveseliti poklon Katedre Čakavskog sabora Kostrena, a sve igrače koji su s nama zaigrali Besedu tijekom 2021. godine pozivamo da nas prate krajem tjedna jer tada slijedi veliko godišnje izvlačenje u kojem će sretni dobitnik osvojiti Kostrensku tortu u ukrasnoj kutiji koju je dizajnirao Juraj Zigman.

U posljednjem mjesecu 2021. godine odgonetalo se značenje riječi pobožica, puškalnik, podišet, regal i rastrumbetat. Najmanje je točnih odgovora stiglo na riječ pobožica, a najviše točnih odgovora pristiglo je na regal:

Regal je poklon, dar, dat kao znak ljubavi, prijateljstva, solidarnosti, pažnje.

Jadranka Arbula

Zahvaljujemo na simpatičnim objašnjenjima, a za prosinačko izvlačenje izabrali smo nekoliko simpatičnih objašnjena koja su nas nasmijala pa neka budu regal i vama, našim čitateljima:

Kad sam bil mići, voleli smo peć kompir va žeravice, a moja nona bi me podihala (pomirisala) pa bi komentirala: Sav smrdiš po dimu, hodi se oprat! I probuci su robu!

Čedomir Sochor

Laprdat, klafrat, mljet, klanfat, trumbetat… Kostrena je, kao i svako primorsko mjesto, pogodna za bapsko (u to spadaju i muški) ogovaranje i prepričavanje događaja iz života pojedinaca koji su u većini slučajeva neistiniti tj. nepotpuni kada dođu do krajnjeg slušaoca prvobitne informacije.

Jerko (za besedu rastrumbetat)

Iman jednu kurijožu prijateljicu ka se voli znat, a kad njoj se reče  ča od povjerenja, jedva čeka da to poveda (rastrumbeta)  semi po selu.

Čedomir Sochor

Igrajte i dalje s nama u 2022. godini jer nas čekaju nove-stare besede i lijepe nagrade Katedre Čakavskog sabora Kostrena!