KostrenaKulturaOpćina - prijatelj djeceŠkolaVrtić

Brojnim aktivnostima ispraćeno Proljeće u Kostreni

Najmlađa kostrenska publika, vrtićarci i osnovnoškolci proteklih su tjedan dana uživali u brojnim aktivnostima koje su održane u sklopu manifestacije Proljeće u Kostreni.

Gotovo petstotinjak djece sudjelovalo je na aktivnostima koje su se održavale od 7. do 15. lipnja u Kostreni u sklopu manifestacije Proljeće u Kostreni, koja se tradicionalno održava svake godine u ožujku, a postoji već sedamnaest godina. Ove godine se zbog opravdanih epidemioloških razloga preselila u lipanj te ispratila proljeće i krenula ususret ljetu.

Potraga za Kostrenskim blagom dovela je dječicu i do kutka za fotografiranje

Od predstava do kostrenskoga blaga

Program je bio uistinu šarolik, od online teatra, predstava na školskom igralištu, igranja zabavnih retro igara do potrage za kostrenskim blagom. Obuhvaćena su djeca u dobi od 2,5 pa sve do 14 godina.

Kazalište Tirena prikazalo je online predstave, 7. lipnja #generacija te 8. lipnja Drugačiji, koje su u svojim učionicama pogledali učenici od 5. do 8. razreda.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sudjelovalo je u Proljeću sa svoje dvije izvrsne predstave – Nove zgode Wande LaVande koja je odigrana na igralištu ispred OŠ Kostrena te Ježevom kućicom koja je zbog vjetra prebačena u Sportsku dvoranu Kostrena. Wanda je oduševila vrtićarce i prvašiće, a dio njih imao je priliku sudjelovati i na Wandinoj maloj radionici koju su vodile likovne umjetnice Luči Vidanović i Marija Volkmer.

Oživljene igre

Petak je, kako i priliči završetku radnoga tjedna, bio rezerviran za igranje retro igara. Učenici nižih razreda osnovne škole, na platou ispred škole, igrali su zaboravljene igre poput „Školice“, „Gusjenice“, „Spužve“ i slične. Centar kulture Kostrena u suradnji s Odredom izviđača Sjever-jug osigurao je crtanje i prezentiranje igara koje će učenici nadalje moć igrati u slobodno vrijeme ili za vrijeme tjelesne i zdravstvene kulture.

Zadnje dane Proljeća u Kostreni tražilo se Kostrensko blago. Potraga je trajala na potezu od Osnovne škole Kostrena do uvale Svežanj, a učenici nižih razreda usput su rješavali zagonetke te upoznavali svoj kraj. Uz to, u suradnji s Jedriličarskim klubom Galeb prezentirana je škola jedrenja, a članovi Udruge tehničke kulture Žurkovo pričali su djeci o škveru i gradnji brodica za što je kostrenski kraj iznimno vezan.

Veliko hvala Tari, Emi, Anti, Roku, Tizianu i Tinu iz 8. b razreda koji su volontirali na kontrolnim točkama potrage za Kostrenskim blagom

Proljeće u Kostreni organizira Centar kulture Kostrena u suradnji s Osnovom školom Kostrena i Dječjim vrtićem Zlatna ribica uz potporu Komunalnog društva Kostrena.