KostrenaZeleni kantunić

Broskva – jedna od 5 najzdravijih lisnatih povrtnica na svijetu

Broskva – biljka puna  vlakana, vitamina i posebnih sastojaka koji jačaju čovjekov imunitet, a tako skromnih zahtjeva za uzgoj. Neki od nas još uvijek pomno čuvaju sjeme prave kostrenske broskve jer ona nije tako gorka kao iz drugih krajeva, primjerice iz Dalmacije.

Broskva je  biljka izuzetno prilagodljiva vremenskim uvjetima, pa se kod nas u Kostreni može uzgajati cijele godine, a najukusnija je kad ju „ofuri“ mraz. Ne smeta joj ni suša, ni kiša, ni bura.

Broskva sadrži vitamine B-skupine, karoten, kalij, željezo i magnezij, a također i spoj 3-indol-karbinol, koji je po svojim dijetoterapijskim osobinama poznat kao jedna od najkvalitetnijih nutritivnih komponenti s izrazitim ljekovitim svojstvima. U brojnim istraživanjima provedenim u laboratoriju taj se spoj pokazao kao učinkovito sredstvo u suzbijanju nastanka karcinoma prostate i karcinoma debelog crijeva. Osim toga, zbog izrazito protuupalnog djelovanja dugoročna primjena namirnica koje sadrže 3-indol-karbinol štiti organizam od kroničnih upalnih bolesti te od autoimunih bolesti.

Mi u Kostreni često imamo broskvu u svojoj prehrani, najčešće ju pripremamo „na padelu“ kao prilog mesu ili ribi, njeni mladi izbojci „cimice“ prava su poslastica izuzetnih nutritivnih vrijednosti, a neke od recepata možete pronaći i na ovom portalu.