KostrenaMladiOpćina - prijatelj djece

C++, robotika, ples, animacija – kreće projekt “Stori po svoju”

U ponedjeljak 8. studenoga započinju radionice u projektu “Stori po svoju”. Prijavite se!

Najavljivani projekt „Stori po svoju“ djeci i mladima ponudit će brojne edukacije i radionice iz STEAM područja, radionice poduzetništva, osobnog i profesionalnog razvoja, društvenog angažmana te održivog razvoja, zatim mentorski program za osmišljavanje i provedbu 20 projekata u svrhu poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, Hackathona, kampove i studijske posjete STEAM organizacijama i događanjima.

Kroz projekt „Stori po svoju“, 150 djece i mladih u dobi do 29 godina s područja Urbane aglomeracije Rijeka dobit će priliku sudjelovati u više od 40 programa, istražiti svoje interese i upoznati vršnjake s kojima će podijeliti iskustvo stvaranja, steći brojne vještine koje će tijekom, ali i po završetku programa, moći koristiti kroz djelovanje u školi, organizacijama civilnog društva i tijelima javnog sektora.

STEM i STEAM u potpunosti besplatne radionice

Prvi ciklus radionica bit će predstavljen u OŠ Kostrena i održavat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji od 8. studenoga do 31. ožujka, izuzev radionica glazbe i plesa, koje se održavaju u Rijeci i Kraljevici, a aktivnosti su besplatne za sve polaznike.

STEM predstavlja znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a STEAM je STEM uz humanističke znanosti, umjetnost jezika, ples, dramu, glazbu, vizualne umjetnosti, dizajn i nove medije.

Prijave se mogu izvršiti ispunjavanjem obrasca na poveznici: Prijave na radionice projekta “Stori po svoju”.

Radionice koje se kroz projekt nude su brojne:

1) Makers radionica –  izradi pametne predmete od ideje do prototipa. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu osnovnoškolskog uzrasta, a druga za mlade od 15 do 29 godina.

2) Robotika – nauči osnove elektronike i programiranja koristeći mBot, micro:bit i Lego Mindstorms. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike mlađih razreda osnovne škole, a druga za djecu polaznike starijih razreda osnovne škole.

3) Razvoj IT rješenja – nauči programirati u jezicima Python, C++ i Logo te programirati u svrhu razvoja web stranica i mobilnih aplikacija. Python je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, C++ učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, Logo djeci osnovnoškolskog uzrasta, a razvoj web stranica i razvoj mobilnih aplikacija učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole kao i mladima od 15 do 29 godina.

4) Robotika i programiranje za najmanje su radionice prilagođene djeci od 3 do 6 godina starosti.

5) Game studio radionice – izradi društvenu igru koristeći se raznim strojevima i 3D printerima za izradu elemenata igara, elektroničkim komponentama i mikrokontrolerima za stvaranje dodatne interaktivnosti te programiranjem funkcionalnosti. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

6) Izrada terenske društvene igre – izradi mobilnu/web igru s pomoću proširene stvarnosti i QR kodova koja će uključivati elemente lokalne kulturne i povijesne baštine. Radionica je namijenjena srednjoškolskom uzrastu.

7) Grafički dizajn – nauči o teoriji grafičkog dizajna koristeći alate za digitalnu obradu fotografija i izradu ilustracija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.

8) Digitalna fotografija – nauči više o fotografiji i usvoji vještine korištenja besplatnog alata za obradu fotografije. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

9) Digitalna ilustracija – nauči više o ilustraciji, tehnikama crtanja te kako stvarati digitalnu ilustraciju. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade od 19 do 29 godina.

10) Radionica animacije – saznaj više o vrstama animacija, tehnikama animacije i tehnikama crtanja te kako stvarati digitalnu animaciju. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.

11) 3D modeliranje radionice – kako modelirati 3D objekte, pripremiti ih za ispis na 3D pisaču te ispisati. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike od 5. do 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

12) Maketarstvo – nauči kako se koristiti raznim alatima za obradu materijala poput drveta, metala i dr. u svrhu izrade maketa ili gotovih proizvoda. Predviđene su 3 radionice, jedna za polaznike 5. i 6. razreda osnovne škole, jedna za polaznike 7. i 8. razreda, te treća za polaznike srednje škole.

13) Digitalno pripovijedanje – nauči izraditi digitalne priče. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

14) Radionica stripa – otkrij tehnike i metode crtanja digitalnog stripa. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

15) Radionica izrade slikovnice – nauči različite tehnike crtanja i pričanja priče te izradi digitalnu slikovnicu. Radionica je namijenjena djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

16) Osobni i profesionalni razvoj – predviđene su tri vrste radionica, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

17) Kako uočiti i odgovoriti na potrebe lokalne zajednice – predviđene su tri vrste radionica, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

18) Društveno poduzetničke inicijative – predviđene su tri vrste radionica, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

19) Aktivno građanstvo – predviđene su tri vrste radionica, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

20) Plesne radionice – predviđeno je 12 radionica (svaka radionica obrađuje posebnu vrstu plesa: jazz dance, suvremeni ples, show dance, acro dance, urbani dance, klasični balet i drugo). Za svaku vrstu plesa održat će se dvije radionice i to za uzrast od 7 do 11 godina i za uzrast 12+ godina. Radionice mogu pohađati djeca i mladi sa i bez prethodnog iskustva u plesu.

21) Likovne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

22) Keramičarske radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

23) Radionice glazbe: sviranje (bas gitara, bubanj i gitara) i pjevanje za polaznike osnovnoškolskog uzrasta.

24) Održivi razvoj i društveni angažman za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Radionice poduzetništva započet će u prosincu.

Prijavitelj i nositelj projekta “Stori po svoju” jest Općina Kostrena, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Projekt se financira u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Trajanje projekta u cjelini je od veljače 2021. do veljače 2023.