KaféKostrena

Ča je hrušvić?

Uz objavu najzanimljivijih objašnjenja, doznajte tko je pobjednica travanjske Besede.

Od pet zadanih beseda, najmanje je točnih odgovora, samo dva, pristiglo na hrušvić. Riječ je o divljoj kruški, a to su znali samo Barbara Medanić i Jerko. Malo je teža bila i riječ plet pa su nam igrači objašnjavali da je riječ o pletenom ili heklanom vunenom ogrtaču, odnosno maji trokutastog oblika za pokriti leđa. I bili su u pravu, a mi nismo još završili s poznavanjem dijelova odjeće pa smo zadali i besedu pumperice. Jerko ju je ovako objasnio:

U, dobra! Odmah se sjetim svog prijatelja Rusa. Često kad bi neka lipa ženska pasivala, zajedno bi se obrnul za njom i rekal neka čekam da vidi nosi li tange ili obiteljske. U većini slučajeva bile bi obiteljske, a kad bi bile tange, bio bi presretan. Razočarano bi se čudio svaki put kad bi vidio da nema tange i komentirao da ča u današnje vrime još vavek mlade ženske nose obiteljske gaće (pumperice). On je pumperice nazivao obiteljskim gaćama jer po njegovom razmišljanju u njih more stat cela familja.

Čini se nam se svašta rastriskalo tijekom godina jer smo dobili puno točnih odgovora, a najslikovitji je onaj Čedomira Sochora:

Jedamput smo imeli jedan stakleni luster ki je visel samo na kabelu od struje. Pisalo je da se sme stavit najjača žarulja od 60W, ali kako ni bilo dosta svitla, stavil san žarulju od 100W. Valje tu večer je došlo do kratkoga spoja i luster se rastriskal (se razbil ) va 1000 komadi.

Si ki smo tu, nismo pobambineli aš znamo da je prva sreda dan od Besede pa tako čestitamo našoj sretnoj dobitnici Tini, koju će kontaktirati uredništvo, a nagraditi Katedra Čakavskog sabora Kostrena.

Za kraj jedna istinita priča koju nam je poslala Jasna Suzanić Karninčić objašnjavajući besedu pobambinet:

To znači postat dementan,”poć na djetinjstvo”, zgubit zdrav razum. I jedna istinita priča uz to:

Tuži mi se suseda da je stara teta pobambinela:  – Promisli, govori danas da su se ona i mama kupale celo jutro na Perilu i da njin je bilo lipo. –  Pa ča je tu loše? Njoj je bilo lipo, a ča to ni istina, ona ne zna. Ča ni lipo ki put pobambinet? A je!