KostrenaKultura

Četvrt stoljeća Velog pinela

Od ideje do izložbe – tako bi se moglo sažeti prvih 25 godina Likovne udruge Veli pinel, koja je godinama razvijala likovni identitet Kostrene.

Da amaterski slikari iskreno prikazuju svijet kakvim ga doživljavaju i vide, naučili smo od slikara naivaca, ali ako pritom kontinuirano imaju stručno vodstvo akademskih slikara, tada slikarstvo postaje više od hobija – postaje mjesto ispunjenja, užitka i važnih slikarskih postignuća. Upravo se to dogodilo i kostrenskoj Likovnoj udruzi Veli pinel, koja djeluje od 1995. godine kao skupina zaljubljenika u slikarstvo, a zatim od 2002. kao udruga sa stručnim voditeljima, akademskim slikarima Josipom Deranjom i Ivanom Penzešom Nadalom pod čijom paskom  članovi udruge razvijaju slikarsko umijeće.

Izložbe i priznanja

Kontinuiranim radom okupljaju sve veći broj slikara pa danas broje pedesetak članova uz petnaestak  članova Mićeg pinela – ogranka u kojem se potiče dječje likovno stvaralaštvo. Rado sudjeluju i izlažu na mnogim zajedničkim izložbama i kolonijama, a vrlo često organiziraju i samostalne izložbe pa svojim radovima često oplemenjuju hol Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji.

Retrospektivna izložba radova polaznika Velog pinela otvorena je od 8. prosinca u holu Narodne čitonice u Kostreni Sv. Luciji i može se pogledati tijekom radnog vremena Knjižnice Kostrena do kraja ove godine. 

Svojim radovima bilježe postojanje našega kraja uglavnom primorskim motivima: more, kamen, jedra i pejzaži spomenici su kostrenskog identiteta, a kvalitetu rada Velog pinela prepoznala je i nagradila Općina Kostrena Godišnjom nagradom 2005. godine.

– Ponosimo se našom Međunarodnom likovnom kolonijom koja je svake godine sve brojnija i posjećenija. Nažalost, ove nas je godine napustio naš umjetnički voditelj Ivan Penzeš Nadalov, ali njegove riječi, slike i duh zauvijek će biti utkani u naše slike i rad Velog pinela. – zaključuje predsjednica udruge Ankica Bijelić.

Veli pinel u svojih prvih 25 godina ostavio je neizbrisiv i prepoznatljiv umjetnički trag u kulturnom životu Kostrene, a uz već afirmirane članove, čiji je novi umjetnički voditelj Edi Gustin, prof., budućnost slikarstva u Kostreni osiguravaju i najmlađi iz Mićeg pinela.