KostrenaKultura

Četvrtak je dan za film: Oscarom nagrađena “Zemlja nomada” stiže u Kostrenu

Ovog četvrtka, 10. lipnja ponovno se vraća program Kina u Kostreni.

Filmoljupci će u lipnju uživati u nekoliko filmskih projekcija koje će se četvrtkom organizirati u dvorani Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji.

Moj brat lovi dinosaure

“Moj brat lovi dinosaure”

Prvi je na redu poučan i dirljiv Moj brat lovi dinosaure, talijanski film koji progovara o bratskoj ljubavi iz jedne drugačije perspektive. Jack je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Gio superjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Gioovo nepredvidljivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata.

Film je osvojio Nagradu mlade publike Europske filmske akademije, započinje u 18 sati i prikazuje se uz titlove te je namijenjen djeci iskusnijim čitačima.

Zemlja nomada – Oscar za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu

Trostrukim Oscarom nagrađena Zemlja nomada moći će se pogledati u četvrtak u 20 sati.

U propalom gradiću u Nevadi zatvorena je tvornica građevinskog materijala, stara 88 godina, jedina koja je gradić održavala na rubu sirotinjske zabiti. Tisuće je radnika ostalo bez primanja, a gradić je izgubio poštansku oznaku, što će reći da je svrstan u red gradova duhova.

Frances McDormand dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu

Šezdesetogodišnja Fern, koja je do tada radila u tvornici, kreće u nepoznato. Kombi je njezin dom, a ona se svrstava u moderne nomade koji lutaju opustjelim dijelovima zemlje, snalazeći se kako može, obavljajući uzgredne poslove kako se ne bi potonulo do dna. Ova sloboda kao izbor ima svoju iznuđenu ljepotu, jer se ovi ljudi susreću, druže, razvijaju duh razumijevanja i solidarnosti –  nešto što nam svima nedostaje.

Film Zemlja nomada dobitnik je 3 Oscara, za najbolji film, najbolju glavnu glumicu i režiju.

Ulaznice će se po cijeni od 20 kuna moći kupiti na blagajni Narodne čitaonice 30 minuta prije početka projekcije.

Nositelj projekta je Motovun Film Festival, dok se program Kino u Kostreni organizira u suradnji s Centrom kulture Kostrena.

Projekt je podržao pilot-program Europske komisije „Kina kao inovativni centri lokalne zajednice“, kao i Hrvatski audiovizualni centar.