MorePomorci

“Čigra i ja” čuvenog jedriličara Mladena Šuteja

Novom knjigom autor je sačuvao petogodišnju priču o Arktiku i Antarktici te
40 000 milja plovidbe, planiranja i pustolovina.

Ideja kako oploviti svijet meridionalnim rutama, osmisliti projektiranje i izgradnju zahtjevne jedrilice, organizacija svih poslova i suradnika – sve je to prikazao Mladen Šutej u novoj knjizi “Čigra i ja” u čijem uvodu navodi: – Moje osobno zadovoljstvo nije isključivo u tome što sam bio na Arktiku i Antarktici, već što sam uspio u naizgled nemogućem projektu okupiti više od 700 osoba i to u rasponu od čistača hale u Kraljevici do tajnika britanske kraljice.

Mladen Šutej član je Jedriličarskog kluba Galeb od 1974. godine, a upravo je u Žurkovu bio usidren njegov prvi krstaš Hir 2 s kojim je nekoliko puta objedrio Jadran.

Prvi globalni projekt poduzeo je osamdesetih godina kada je s desetmetarskom  jedrilicom plovio preko Atlantika do karipskih otoka, preko Floride i natrag. Nakon te uzbudljive godine u potpunosti se posvećuje jedrenju i osniva prvu školu jedrenja na krstašima, čiji je polaznik svojedobno bio i sam književnik i jedriličar Damir Miloš. Mladen Šutej  u svojoj je karijeri prejedrio Atlantik čak 6 puta, sva puta Pacifik, jednom Indijski ocean i tri puta Labradorsko more. O svojim plovidbama napisao je i bio suautor na desetak knjiga, snimio stotinjak reportaža te 35 dokumentarnih emisija o jedrenju i zanimljivim krajevima svijeta.

Jedrilica Hrvatska čigra sagrađena je i opremljena u rekordnom roku od 10 mjeseci i to u Brodogradilištu Kraljevica, a plovidba, započeta 1994. godine, uspješno je okončana nakon 37 mjeseci. U knjizi na 570 stranica autor opisuje doživljaje s putovanja te ih dokumentira sa 69 karata plovidbe. Više o knjizi i autoru možete doznati na službenim stranicama, a svi ljubitelji jedrenja i pomorstva svakako će uživati u zabilježenim avanturama priznatog i poznatog jedriličara Mladena Šuteja.