COVID-19Zanimljivosti

Cijepiti se protiv bolesti COVID-19, da ili ne?

U tih 0.5 ml cjepiva u malim špricama s iglom tankom kao vlas sublimirana su znanstvena dostignuća i znanje mnogih znanstvenika.

Odgovor na pitanje iz naslova: DA, naravno, svi koji mogu. A sad krenimo dalje. Ja sam Jasna Suzanić Karninčić, liječnik, specijalist epidemiolog, danas u mirovini.

Moj prvi radni  dan bio je na epidemiološkom odjelu Zavoda za zaštitu zdravlja, danas Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u Rijeci, soba br. 3, na čijim je vratima pisalo: „Cijepljenje protiv gripe“. Moj zadnji radni dan nakon 35 godina bio je u  ispostavi NZZJZ-a PGŽ-a u Kostreni, a na vratima kroz koja sam otišla u mirovinu, pisalo je: „Cijepljenje protiv upale pluća za starije osobe“. Dakle, cijeli radni vijek s cijepljenjem.

Puno se toga promijenilo u cijepljenju kroz taj dugi period što se  slikovito može vidjeti kroz ovu simboličnu fotografiju alata za cijepljenje

Značaj cjepiva

Kako god se promijenio alat, tako se promijenilo i samo cjepivo, naravno na bolje, ali ono što se nije promijenilo – to je njegova uloga i značaj. To je sigurno jedno od najvećih  dostignuća u znanosti, smanjilo je obolijevanje od mnogih zaraznih bolesti, smanjilo je smrtnost i to naročito djece. Mnoge je bolesti i eradiciralo, a među njima i tešku bolest velike boginje – jednu od najtežih bolesti koja je u vremenu prije cijepljenja poharala svijet, mnoge učinila invalidima, a mnogima uzela život. Danas boginja više nema, a nema ni cjepiva jer je odigralo svoju veliku ulogu. Slično je i s mnogim drugim bolestima koje upravo zbog cijepljenja više nemaju značaja, a mnoge se cijepljenjem drže pod kontrolom.

Prije nekoliko dana razgovarala sam s jednom antivakser mamom o tome da se djeca bespotrebno cijepe protiv dječje paralize jer te bolesti  nema. Da, nje danas u razvijenim zemljana više nema i to zahvaljujući upravo dugogodišnjem kontinuiranom cijepljenju u cijelom svijetu. Kad bi se prestalo s cijepljenjem, evo paralize natrag sa svim teškim posljedicama koje nosi.

Preventivne i protuepidemijske mjere

Posao epidemiologa jest zaštititi zdravlje cjelokupnog stanovništva od zaraznih, ali svakim danom sve više i od nezaraznih kroničnih oboljenja. To se postiže provođenjem preventivnih mjera kojima se nastoji spriječiti nastanak bolesti: perite ruke, nosite masku, cijepite se, održavajte higijenu, krećite se, zdravo se hranite i još mnogo bezbrojnih preporuka u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja. Kad se bolest ipak javi, onda nam na raspolaganju stoji provođenje protuepidemijskih mjera kojima se nastoji zaustaviti daljnje širenje bolesti i u konačnici njeno zaustavljanje ili pak stavljanje pod kontrolu.

Kad se bolest ipak javi, onda nam na raspolaganju stoji provođenje protuepidemijskih mjera

Cjepivo je najbolja preventivna mjera

Ove protuepidemijske mjere upravo su u tijeku i njima nastojimo koliko-toliko kontrolirati COVID-19, bolest koja nas muči već deset mjeseci. Jedine mjere koje imamo na raspolaganju poznate su odvajkada, ali nedovoljno su učinkovite protiv ove opake i, kako ju je nazvao profesor Stipan Jonjić, podmukle bolesti. Njoj možemo doskočiti i zaustaviti ju jedino cjepivom, najboljom preventivnom mjerom. I zato se cijeli znanstveni svijet (a bome i financijski) angažirao oko pronalaska efikasnog cjepiva, koje će nas jedino izbaviti od ove neravnopravne borbe s virusom, strahom, nenormalnim životom, bolesti, smrti.

Cjepivo je najefikasnija preventivna mjera

Dvoumite se?

Cjepivo je pronađeno, efikasno, sigurno kao i sva dosad poznata cjepiva. U tih 0.5 ml cjepiva u malim špricama s iglom tankom kao vlas, sublimirano je sve znanje mnogih znanstvenika svih profila koji se bave tom tematikom i to  fascinira…

A znanosti treba vjerovati! Zar zaista želimo da u 21.stoljeću bolujemo i umiremo od zaraznih bolesti protiv kojih imamo moćno i sigurno oružje? Mnogi imaju strah i neko podozrenje prema ovom cjepivu što ja nikako ne mogu razumjeti.

Prebrzo pronađeno? Ne, „kad se male (u ovom slučaju velike i pametne) ruke slože, sve se može, sve se može“. Novo? Ne, podloge na kojima se ova vrsta cjepiva proizvodi, odavno su poznate, novi je virus koji je u cjepivu „pripremljen“ tako da gubi sve svoje patogene osobine, a zadržava samo antigenu sposobnost što znači da u našem organizmu izaziva proizvodnju naših zaštitnih tijela koja nas štite od njega u svakom sljedećem susretu sa njim i uništavaju ga. Čip? Ma dajte, molim vas, nije valjda da u to vjerujete?!

Ovo cjepivo, kao i sva druga cjepiva, nije lijek; cjepiva nas štite od zaraznih bolesti. Cjepivom se postiže osobna zaštita, a puno osobnih zaštita čini kolektivni imunitet. Njime se štite oni koji se cijepe, ali i oni koji se ne cijepe jer se možda ne smiju pa i one koji su protiv.

I na kraju savjet i preporuka jedne dugogodišnje cjepiteljice i svjedokinje dobrobiti cijepljenja: cijepiti se ili ne? DA! Ja se već jesam!