Kafé

Ćikarica donijela pobjedu

Mala šalica za crnu kavu donijela je najviše sreće Ivanu Jurlini, a ujedno i najviše točnih odgovora u našoj Besedi – čak 22!

Nagradna igra Beseda, u kojoj se pogađa značenje kostrenskih riječi na čakavštini, u kolovozu je privukla mnoge igrače i većina je znala značenje postavljenih pitalica. Čini se da svi još baštinimo ćikarice svojih nona i pranona jer te male šalice iz kojih se pila crna kava danas su lijep ukras i draga uspomena.

Mala, sitna šalica iz koje se pije kava. Za moju baku, svaka mala šalica bila je ćikarica.

Barbara Medanić

Ne stane puno kave, ali je pravi užitak piti iz nje – ćikarica

Tijekom kolovoza zadane su bile i besede lotat, brenta, refat se i svetopetka, a potonju je točno objasnilo tek naših dvoje vrsnih znalaca: Barbara Medanić i Jerko.

Već danas razmislite o značenju ovotjedne besede i pišite nam što je jacera, a mi s vama dijelimo još jedno simpatično sjećanje našeg Čedomira Sochora, koje smo dobili na besedu refat se:

Zadnji dan na mature va Nautike va Bakru, moji kolege i ja smo šli kod „Slovenke“ proslavit kraj školovanja va Pomorskoj škole. Union piva je bila jako popularma va to vrime. Ma smo se tako jako napili da se niki ni mogal refat (oporavit i doć na s ) četiri dani. Jako mi je naškodilo. Spasil me je moj nono Rajko tek kad sam popil litru ruskog čaja bez cukara.

Čedomir Sochor

Igrajte se i dalje s nama u Besedi i šaljite nam svoje uspomene na zadane besede jer sljedeće je izvlačenje prve srijede u listopadu. Sretno!