KostrenaKulturaŠkola

Čitaonica ugostila profesore Hrvatskoga jezika iz cijele županije

Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Knjižnica Kostrena bili su domaćini Županijskog stručnog vijeća učitelja Hrvatskoga jezika Primorsko-goranske županije.

Ako ste voljeli čitati lektire, uživali u satima književnosti, gramatike i medijske kulture, vjerojatno se sjećate i svojih nastavnika Hrvatskoga jezika. A upravo su oni došli u utorak, 28. veljače u Narodnu čitaonicu u Kostreni Sv. Luciji: ispunili su našu dvoranu kroatisti, profesori hrvatskoga jezika i književnosti iz cijele Primorsko-goranske županije.

Županijsko stručno vijeće učitelja i nastavnika Hrvatskoga jezika Primorsko-goranske županije stručni je skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, odnosno voditeljica ŽSV-a Ingrid Šlosar, prof. (OŠ Eugen Kumičić, Rijeka) i Ine Randić Đorđević, prof. (OŠ Kostrena). Skup su otvorile ravnateljica Knjižnice i predsjednica Narodne čitaonice Dragana Vučinić, prof. i ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac. Obje su poželjele ugodan boravak i uspješnu edukaciju te pozvale sudionike da i ubuduće odaberu upravo Kostrenu kao mjesto kulturne i obrazovne edukacije.

Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac najavila je Kuću kostrenskih pomoraca i pozvala profesore da planiraju stručne posjete

Na stručnom skupu nastavnici su govorili o razvijanju čitalačke pismenosti i utjecaju medija na poremećaj prehrane među mladima. Temu pod nazivom Razvijanje čitalačke pismenosti u svakodnevnoj nastavi hrvatskog jezika održala je Anđelka Rihtarić, prof., ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor u Svetom Iliji, nedaleko od Varaždina. Uspoređujući rezultate vanjskog vrednovanja čitalačke pismenosti istakla je važnost kontinuirana poučavanja čitalačkoj pismenosti. U prikazu istraživačke nastave pod nazivom Utječu li mediji na porast poremećaja u prehrani među mladima profesorica Vilma Lukanović iz Osnovne škole Gornja Vežica pokazala je da i učenici osnovne škole mogu provesti vođen istraživački rad i tako razvijati cjeloživotne vještine. Posljednji je dio stručnoga skupa posvećen stručnoj temi i osobnome razvoju nastavnika i održala ga je profesorica Rihtarić pod nazivom Juditin poučak: čitanje književnoga teksta u funkciji osobnoga razvoja

U suradnji s Knjižnicom Kostrena i Narodnom čitaonicom, ovaj je skup visokoobrazovanim stručnjacima promovirao Kostrenu kao izvrstan odabir za stručno, obrazovno usavršavanje. Pozitivni komentari sudionika zacijelo su putokaz da se ovakvi kulturni i obrazovni događaji mogu i trebaju organizirati u lijepoj dvorani naše Čitaonice.