KaféKostrenaSport

Claustra s okusom soli – vođena biciklistička tura uz prezentaciju OPG proizvoda Kostrene

Turistička zajednica općine Kostrena u suradnji sa vodećim promotorima cikloturizma – Promotiv travel outdoor i Croatianbackroads – ove subote, 29. 5. 2021. godine vodi vas od mora do rimske utvrde na solinskom brijegu.

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Start na parkiralištu kod sidra

Nakon starta  na parkiralištu u ulici Šetalište kostrenskih pomoraca, preko puta prepoznatljivog kostrenskog simbola – sidra, krećemo preko Žuknice prema Pavekima. Nastavljamo do Urinja i Svete Barbare nakon čega se počinjemo uspinjati prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine.

Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavljamo makadamom prema uzvisini Solin gdje ćemo se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spuštamo se preko Glavana do zgrade Turističke zajednice općine Kostrena gdje će biti upriličena promocija domaćih OPG proizvoda.

Prezentacija domaćih proizvoda

Naime, po prvi put prezentirat će se OPG „E-KOS“ iz Kostrene nastao na obiteljskoj tradiciji dugogodišnjeg bavljenja malim gospodarstvom, uz uzgoj i očuvanje autohtonih vrsta voća i povrća do čuvanja sjemena i prerade proizvoda. Ovom prigodom moći će se kušati prvi kostrenski voćni namaz (pekmez) i liker od drena.

Uz spomenuti OPG predstavit ćemo i mladi domaći kozji sir proizvođača Farma koza Sv. Barbara te autohtoni domaći med proizvođača Alena Marasa dok će svi sudionici na poklon dobiti i komad tradicionalne Kostrenske torte koju radi kostrenska slastičarnica Snjeguljica.

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom, a svi zainteresirani još uvijek se mogu prijaviti na sljedećem linku https://cutt.ly/rbHh2yB.

Satnica

  • Okupljanje:                                       9:00 – 9:45 (parkiralište „kod sidra“)
  • Polazak:                                             10:00
  • Ruta:                                                  Kostrena – Urinj – Sopalj – Solin – Kostrena
  • Prezentacija OPG proizvoda:         oko 13 sati, ispred zgrade TZO Kostrena

Osoba za kontakt

Direktorica TU TZO Kostrena: Belma Džomba, mag. iur.  (091 737 8847)