KaféZeleni kantunić

Čuvajmo svoju Zemlju!

Jedna je, naša je i premalo se o njoj brinemo – danas je Dan planeta Zemlje i trenutak je u kojem treba odlučiti što ćemo učiniti za nju.

Dan planeta Zemlje obilježen je prvi put 22. travnja 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planeta, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Zelene čistke i razvijanje svijesti o zaštiti okoliša

 

Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta.

Ovogodišnja tema Restore Our Earth (Obnovimo našu Zemlju) nadovezuje se na nastojanja kojim već niz godina i u Kostreni nastoji sustavno razvijati svijest o važnosti okoliša: ekološke radionice i aktivnosti u vrtiću i školi, zelene čistke i čišćenje podmorja u kojima je redovito sudjelovao velik broj volontera – dobar su način promicanja ideje o važnosti čuvanja okoliša.

Najčešći uzrok izumiranja biljnih i životinjskih vrsta je – čovjek!

Sječa šuma, isušivanja rijeka i jezera, opća betonizacija i urbanizacija te uništavanje staništa divljih životinja te njihov izlov dovode nas do trenutka u kojem svaka daljnja pogreška može dovesti do nestanka koje biljne ili životinjske vrste.

Šest savjeta za svakodnevni doprinos očuvanju Zemlje

Recikliranjem, kompostiranjem, pravilnim odvajanjem otpada i čuvanjem voda, šuma i prirodnih bogatstava svi možemo doprinijeti boljem očuvanju planeta.

Donosimo šest načina na koji možemo pomoći Zemlji:

  • Recikliraj!  – Pronađi drugu namjenu za stvari koje ti nisu potrebne, a putem društvenih mreža lako se može pronaći i osoba kojoj je potrebna upravo tvoja nepotrebna stvar.
  • Čuvaj vodu! – Razmisli o nepotrebnoj količini pitke vode koju potrošiš dok pereš zube i sljedeći put zavrni slavinu. Imaš li cvjetne gredice ili travnjak, pokušaj iskoristiti kišnicu za zalijevanje. Rabiš li bocu za vodu, nabavi staklenu jer se staklo može reciklirati, a plastika može biti toksična i za tvoj organizam.
  • Višekratno umjesto jednokratnog! – Sve što možeš oprati i ponovo rabiti bolje je od onog što baciš nakon upotrebe bez obzira je li riječ o maramicama, platnenim pelenama ili maskicama.
  • Papir ne troši uzalud! – Možda nije potrebno ispisivati baš sve što nam se učini važnim, a kad ipak ispisuješ, rabi papir s obje strane. Razvrstavaj papir i ubaci ga u odgovarajuće kante za otpad (obično su kante za papir plave boje).
  • Isključi svjetlo, izvadi utikače iz struje! – Ako ti koje svjetlo ne treba, isključi ga, a one utikače koji ti nisu uvijek potrebni, dobro je ištekati iz struje.
  • Ne bacaj hranu! – Nemoj gomilati nepotrebnu hranu, kupuj što ti treba i pripremaj obroke u količini koja će se pojesti, a ne bacati.

Naš dom – čuvajmo svoj okoliš i brinimo se o biljnim i životinjskim vrstama

Digitalno čišćenje – zvuči neobično, ali je neophodno

Jasno je da se moramo brinuti o okolišu i razvrstavti otpad, no postoji i tzv. digitalno zagađenje – radi se o nepotrebnim aplikacijama i datotekama, sigurnosnim kopijama dokumenata ili fotografija na koje smo već i zaboravili, zastarjelim e-porukama i drugim dokumentima koji čine naš digitalni otisak. Digitalni otpad nalazi se u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju.

Pridružite se globalnoj inicijativi digitalnog čišćenja: izbrišite nepotrebne datoteke, fotografije i aplikacije

Digitalni otpad stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža potrošiti 20 % ukupne svjetske energije, odnosno da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača.

Eminentna opatijska udruga Žmergo poziva sve zainteresirane da se pridruže akciji digitalnog čišćenja otpada, a najjednostavniji način na koji to možete učiniti jest da:

  • obrišite stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije, videozapise, nepotrebne dokumente koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme
  • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista
  • prijavite svoje rezultate (ukupan broj obrisanih MB) kroz obrazac na webu globalne akcije https://digital.worldcleanupday.org/results/.

Globalnu akciju digitalnog čišćenja organizira Let’s Do It World, organizacija koja stoji iza najveće svjetske akcije čišćenja pod nazivom World Cleanup Day