KulturaScena

D. Vesić: “Zamisli život… Novi val – prva generacija”

U listopadu je riječkoj publici predstavljena knjiga „Zamisli život… Novi val – prva generacija“ autora Dušana Vesića, jednog od  najpoznatijih glazbenih novinara bivše Jugoslavije.

Nakon knjiga “Šta bi dao da si na mom mjestu” (biografija Bijelog Dugmeta) i “Magi – Kao da je bila nekad” (biografija Margite Stevanović), ovaj naslov zaokružuje Vesićevu trilogiju o rock glazbi u bivšoj Jugoslaviji.

Knjiga pokriva razdoblje od 1978. do 1982. te, osim što općenito predstavlja sve (prema stavu autora) značajne izvođače tog perioda, donosi i zanimljive anegdote s velikih koncerata koji su se tada održavali. Nakon izuzetno pozitivnih reakcija i u Srbiji i u Hrvatskoj, Dušan Vesić ustvrdio je da ne smije biti nezadovoljan recenzijama te u šaljivom tonu dodao da nije siguran da mu je knjiga baš toliko dobra.

U opuštenom i humorističnom tonu moderatori Vlado Simcich Vava i Velid Đekić proveli su zaljubljenike u novi val kroz sadržajnu, stručnu i kritičku analizu. – U knjizi se o tematici piše kritički i analitički, bez trunke patetike te ex-yu rock nije predstavljen kao sveta krava, za razliku od nekih drugih djela s kojima se može usporediti – napomenuo je Vava, a Velid Đekić složio se s autorom u tezi kako je knjiga prilog subjektivnog doživljaja jer upravo je personalizacija imanentna današnjem pogledu unatrag na novi val.

– Rijeka je grad u kojem se puno toga događa,  a malo se o tome priča – naglasio je Vesić  ističući nekoliko riječkih bendova (Parafi, Termiti i dr.) koji dosad u sličnim radovima nisu dobili dovoljno priznanje.