KaféKostrena

Dan crvenih haljina: prvoga petka u veljači nosi se crveno

Treću godinu zaredom u Hrvatskoj se prvog petka u veljači obilježava Dan crvenih haljina. Riječ je javnozdravstvenoj kampanji koja za cilj ima podići svijest o moždanom udaru kod žena.

Moždani udar u Hrvatskoj je prvi uzrok invalidnosti i treći uzrok smrtnosti, no posebno pogađa žene. U dobi od 20 do 39 godina čak je dvostruko češći nego kod muškaraca. Zašto je to tako? Razloga ima više: s jedne strane, žene su sklonije ignorirati svoje simptome te se zbog toga kasno jave liječniku, a s druge pak strane, žene su kroz život izložene nekim specifičnim čimbenicima rizika poput trudnoće (u kojoj može biti visok tlak, dolazi do promjena u masnoćama i šećerima), a također su sklonije krvožilnim bolestima.

 

Prema statistikama čak 1 od 5 žena doživjet će moždani udar, a treba reći da se upravo žene od moždanog udara teže i sporije oporavljaju.

Najčešći simptomi moždanog udara:

  • otežan ili nerazumljiv govor
  • slabost, utrnulost ili oduzetost jedne strane tijela
  • poremećaj vida ili smetnje ravnoteže i koordinacije
  • asimetrija (iskrivljenost) lica
  • dezorijentacija.

Dok većina ljudi misli da se moždani udari događaju samo starijoj populaciji, podaci govore drugačije. Također, kod žena postoje specifične kliničke slike moždanog udara te simptomi znaju biti bitno drugačiji od onih za koje „školski” znamo. Ključno je prepoznati ih i na vrijeme se odazvati na neurointervenciju.

Treba imati na umu i da se 80% moždanih udara može prevenirati promjenom navika i kontrolom rizičnih čimbenika (šećeri, masnoće i tlak).

O posebnoj poveznici žena i moždanog udara te o prevenciji moždanog udara, moći ćete doznati više u utorak, 9. veljače u 19 sati na YouTube kanalu NA KAUČU by Vedrana Lisica u razgovoru s doc. dr. sc. Vladimirom Vuletić, predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Ako posumnjate na moždani udar, s pomoću tri jednostavne vježbe možete napraviti orijentacijski pregled:

  1. Zamolite osobu da se nasmiješi.
  2. Zamolite osobu da podigne obje ruke.
  3. Zamolite osobu da govori i odgovara na pitanja.

Ako osoba ne može izvršiti ove vježbe, odmah nazovite hitnu pomoć na 194.