Kostrena

Dan državnosti uz drugi izborni krug

Dan državnosti obilježava se kao spomendan na konstituiranje prvog demokratskog i višestranačkog Hrvatskog sabora.

Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja 30. svibnja. Sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora, ali donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Ovaj će Dan državnosti proteći u izbornom ozračju jer se danas 87 općina bira svoje načelnike

Odaziv birača do 11:30

Na tri kostrenska biračka mjesta danas se odlučuje o tome hoće li sljedeće četiri godine na čelu Kostrene biti Dražen Vranić ili Mirela Marunić. Na razini Primorsko-goranske županije odlučuje se o budućem županu, a to će biti ili dosadašnji Zlatko Komadina ili Gari Cappelli.

Prema podatcima Državnog izbornog povjerenstva do 11:30 odaziv birača u Kostreni je 16,97 %, što je malo veći postotak u odnosu na prvi krug izbora, kada je do 11:30 izašlo 15,60 % birača.

Ukupno je na razini Republike Hrvatske izlaznost 14,09 %, a na razini Primorsko-goranske županije 13,41 %. Najveću izlaznost bilježi Ličko-senjska županija s više od 21%.

Oko 17 sati bit će ažurirani podatci o odazivu birača, a prve rezultate izbora DIP će objaviti oko 21 sat.

Izađite na izbore do 19 sati i birajte kandidate koje želite na vodećem mjestu općine i županije