KostrenaZanimljivosti

11. veljače – Dan europskog broja 112

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe). Od uspostave broja 112 do kraja 2020. godine u Hrvatskoj je zaprimljeno više od 30 000 00 poziva.

Sustav 112 omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitan prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje, vatrogasaca i organa za transplantaciju te ozlijeđene ili oboljele osobe zrakom ili morem. Osim hitnih službi, Sustav 112, u hitnim situacijama, prema potrebi obavještava i druge nadležne sudionike civilne zaštite, operativne snage u sustavu civilne zaštite (kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski Crveni križ, ronioci, lovci i dr.) te dodatne snage od važnosti za sustav civilne zaštite kao što su Oružane snage Republike Hrvatske.

Halo, 112!

  • Smireno recite što se dogodilo i gdje se dogodilo.
  • Navedite ima li ozlijeđenih osoba i koliko.

Operateri po potrebi postavljaju dodatna pitanja i upute važne za učinkovito djelovanje hitnih službi.

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe 11. veljače 2009. godine potpisali su deklaraciju kojom je 11. veljače (11. 2.) ustanovljen kao Dan europskog broja 112.

  • Broj 112 dostupan je u svim članicama Europske unije.
  • Pozivi na broj 112 besplatni su i dostupni od 0 do 24 sata, 7 dana u tjednu.
  • Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.).Štedi se vrijeme jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju.
  • Na broj 112 zaprimaju se pozivi na stranim jezicima.