KulturaZanimljivosti

Hrvatska glagoljica i glagoljaštvo

Staroslavenski institut večeras predstavlja tri popularno-znanstvena predavanja o glagoljici povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Proglašenje Dana glagoljice 22. veljače inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a datum je spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Na ponos nam služi i činjenica da imamo šest inkunabula na glagoljici te tri latinične inkunabule – prve tiskane knjige do 1500. godine.

Misal po zakonu rimskoga dvora

Hrvatskoglagoljska baština jedna je od najistaknutijih sastavnica hrvatskoga kulturnog identiteta, a Staroslavenski institut, kao središnja hrvatska akademska ustanova za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva, večeras s početkom u 18 sati širom otvara svoja virtualna vrata preko Zooma te uživo predstavlja tri popularno-znanstvena izlaganja, svako u trajanju od 20 minuta:

  • 1. Glagoljica i hrvatskoglagoljska baština (Marko Brkljačić)
  • 2. Glagoljske riječi i njihov Rječnik (Dajana Ćosić)
  • 3. Tragovi Butkova zavičaja u jeziku »Hrvojeva misala« (Josip Galić).

Ako vas zanima hrvatskoglagoljska davnina, pridružite se predavanjima na Zoomu koja su ujedno i dio proslave 70 godina postojanja Staroslavenskoga instituta putem poveznice: https://us02web.zoom.us/j/87066914777…

U srijedu, 23. veljače Sveučilišna knjižnica Rijeka u dvorani izložbe Glagoljica organizira zanimljiva predavanja:

  • 17.00 – 17.45 – Jasna Horvat i Josipa Mijoč: Glagoljica i kreativna industrija
  • 18.00 – 19.00 – predstavljanje: Roman Az – književni veleposlanik glagoljice.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu najavu na e-mail: glagoljica@svkri.hr, a književnu promociju glagoljice Jasna Horvat, osječka znanstvenica i književnica, započela je 2009. godine objavljivanjem romana Az (Naklada Ljevak), koji je primanjem HAZU-ove nagrade Josip Juraj Strossmayer za književnost 2010. godine postao književnim veleposlanikom glagoljice.

Riječ je o romanu posvećenom tvorcu glagoljice, slavenskomu apostolu, misionaru i kodifikatoru prvoga književnoga jezika za Slavene Konstantinu Ćirilu (Solunskom) i njegovu pismu – glagoljici. Sastoji se od četiri pripovjedačke cjeline koje se događaju u rasponu od jednog stoljeća počevši s 9. stoljećem u trenutku kada je Sv. Ćiril sastavio glagoljicu. Radnja romana smještena je u onodobne važne gradove i kulturno-društvena središta (Carigrad, Kerson, Moravska, Dalmacija, Venecija i Rim), a životnu priču glavnoga junaka Konstantina Ćirila prate četiri pripovjedača: Metod, carica Teodora, Anastazije Bibliotekar i hrvatski knez Mutimir.

Roman Az doživio je 2020. godine drugo izdanje (Naklada Ljevak), a prijevodom na engleski jezik postao je književnim veleposlanikom glagoljice. Moguće ga je preuzeti na mrežnim stranicama Instituta Andizet (www.andizet.hr).