KnjižnicaKulturaRoditeljski kutak

Dan kada se poklanja knjiga

Knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjigom organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom ‘Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj’.

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Obilježava se u više od 44 države, a prilikom darivanja djeteta slikovnicom, bilo bi poželjno da odrasli naglas čitaju kako bi svojim primjerom pokazali kako je čitanje važno, da obogaćuje maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže djetetu da zavoli knjige, a prije svega – zabavno je!

Kako se može obilježiti Međunarodni dan darivanja knjige

1. Darujte knjigu ili slikovnicu prijatelju ili rođaku.

2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca.

3. Darujte knjigu knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama…

Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!“, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili kojoj dobrotvornoj organizaciji.