KostrenaŠkola

Dan oslobođenja Kostrene obilježen pjesmom i spomenom ideje za koju vrijedi živjeti

U organizaciji UABA-e Kostrena i Osnovne škole Kostrena u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji obilježen je Dan oslobođenja Kostrene.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kostrene g. Ljubomir Paškvan poželio je svim mještanima i prijateljima Kostrene sretan Dan oslobođenja uz snažnu poruku: borba protiv fašizma samo je naizgled završila, u svakodnevici je ipak potrebno svakodnevno jačati antifašistički duh.

U svečanom obilježavanju Dana oslobođenja Kostrene sudjelovao je Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Rijeka pod ravnanjem maestra Vinka Badjuka izvedbom većeg broja pjesama, nekih tradiocionalnih, u duhu antifašizma i nekih zavičajnih. Posebno su bila dojmljiva interpretativna čitanja pjesama dviju članica zbora. Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Kostrena g. Dražen Vranić, a skup je svojim prisustvom uveličao i predsjednik SABA-e g. Dinko Tamarut te predstavnici zavičajnih antifašističkih udruga.

Predsjednik UABA-e Kostrena Ljubomir Paškvan zahvalio je Općini Kostrena te kostrenskih udrugama i ustanovama što dosljedno promiču važnost obilježavanja Dana oslobođenja, a posebno je zahvalio Osnovnoj školi Kostrena s kojom već godinama ostvaruje uspješnu suradnju. I ove je godine program obilježavanja izvrsno vodila učenica 7. razreda Ana Dundović, već bogata iskustvom javnog nastupa u ovako velikim kulturnim događajima.

U programu je sudjelovalo pedesetak učenika školskog zbora i solistica Lea Kučan pod vodstvom profesorice Glazbene kulture Nataše Tonković. Pogled na pozornicu ispunjenu mališanima koji izvode pjesme “To je mir” i “Don’t ever cry” okrunio je večer u kojoj su prisutni simbolično zahvalili na slobodi. Učenici OŠ Kostrena pripremili su i recitale na čakavskom narječju i standardnom jeziku, a učenica 8. razreda Lucija Balog pročitala je nagrađen rad na natječaju SABA-e po nazivom “Nasilnik se ne rađa, nasilnik se postaje”. Recitale su pripremile učiteljice Hrvatskoga jezika Maja Jelušić Sučević i Ina Randić Đorđević, a sudjelovali su učenici: Marta Kurilić, Martin Mesić, Ante Štiglić, Viktor Vičević, Tamara Vidas i Niko Zavidić iz 5. razreda, Filip Đorđević iz 6. razreda te Aurora Paškvan i Mihael Vidas iz 7. razreda.

Kad se udruže mladost i iskustvo, čini se da ne postoje granice ili zabrane, a dobrom suradnjom UABA-e i Škole očito se postiže osnaživanje našega kraja u duhu antifašističkih vrijednosti.