Kostrena

Dan planeta Zemlje: Planet protiv plastike

Danas se širom svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, globalnog ekološkog pokreta započetog prije više od pola stoljeća. Službena tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje je Planet protiv plastike.

Uz ostale teme, najviše pozornosti se ove godine poklanja ideji o postupnom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje sve vrste plastike za 60% do 2040. godine. Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu te prestanak tzv. „brze mode“, uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava.

Istovremeno se provodi i pet primarnih  programa, a to su: Veliko čišćenje (eng. The Great Global Cleanup), Održiva moda (eng. Sustainable Fashion), Klimatska i okolišna pismenost (eng. Climate and Environmental Literacy), Canopy projekt o važnosti sadnje drveća te Zaustavite plastiku.

Na stranici Earthday.org mogu se prijaviti sva događanja vezana uz Dan planeta Zemlje.

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje su potpora zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvijestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema i pitanja, kao što su zagađenje, sukobi, siromaštvo i ratovi. Kampanje povezane s Danom Zemlje ističu potrebu za stvaranjem zelenih gradova i pošumljavanjem, svjesnosti o klimatskim promjenama, koje diljem svijeta izazivaju prirodne katastrofe s velikim utjecajem na ljude, floru i faunu, o utjecaju i posljedicama porasta razine mora, izumiranja nekih biljnih i životinjskih vrsta, zakiseljavanju oceana.

Dan planeta Zemlje Komunalno društvo Kostrena obilježilo je akcijom čišćenja kostrenskih plaža. Iako će to do sezone zasigurno morati učiniti još nekoliko puta, svaki komad otpada uklonjen iz okoliša i pravilno zbrinut, doprinos je očuvanju našeg zajedničkog “doma” za koji nemamo alternative.