Zanimljivosti

Dan pobjede i Dan Europe – manifest slobodi, jednakosti i toleranciji

Na isti se dan u mjesecu svibnju, točnije 9. svibnja svake godine obilježavaju dva spomendana – Dan pobjede nad fašizmom te Dan Europe. Iako se većina europskih država orijentirala tek na jedan od navedena dva, u Hrvatskoj se obilježavaju oba.

Dan 9. svibnja 1945. godine predstavlja jednu od najvećih povijesnih prekretnica – Njemačka je priznala poraz u Drugom svjetskom ratu. Stoga se navedeni dan obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Na području Istočne Njemačke dan se obilježavao od 1950. do 1966. godine, a slavio se kao Dan oslobođenja. Od 2002. godine njemačka pokrajina Mecklenburg – Zapadno Pomorje 9. svibnja slavi kao Dan oslobođenja od nacionalsocijalizma i Drugog svjetskog rata.

Fašizam – od paljenja knjiga do logora smrti

U Hrvatskoj se Dan pobjede kao spomendan obilježava od 2019. godine. Moderna Hrvatska utemeljena je na načelima antifašizma i borbe protiv svih oblika totalitarnih režima s jasnim društvenim vrijednostima kojima se teži – miru, slobodi, toleranciji, demokraciji i zajedništvu.

Dan pobjede, odnosno dan pobjede nad fašizmom slavi se u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i na području određenih država istočne Europe.

Na isti je dan, 9. svibnja 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schuman, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koja se smatra pretečom suvremene Europske unije. Stoga se u svim državama EU-a 9. svibnja slavi kao Dan Europe.